Deze keukenrestjes kun je veilig aan de vogels in je tuin voeren

We zijn allemaal bekend met de vetbollen uit het tuincentrum. Maar wist je dat je vogels uit je tuin ook havervlokken kunt voeren? En stukjes kaas met mate? Deze restjes die bijna iedereen in zijn keuken heeft, zijn ook geschikt.

Win-win: jij gooit je eten niet meer zomaar weg en dat schattige musje in je tuin leeft voort. Dat laatste klinkt misschien vanzelfsprekend, maar uit onderzoek van Sovon Vogelonderzoek Nederland blijkt dat het aantal vogels dat in steden en dorpen leeft, achteruitgaat. Bij sommige soorten zelfs met meer dan vijf procent per jaar. Af en toe een trosje pinda’s of een portie havervlokken in de tuin, kan dus geen kwaad.

Leg ze ook weer niet open en bloot op de tuintafel of grond, want voor je het weet gaat een ander dier er met de buit vandoor. Wil je wat vaker keukenrestjes voor de vogels bewaren, stop ze dan in een vogelvoeder en hang die hoog boven de grond.

Deze keukenrestjes zijn veilig voor vogels

Je zelfgebakken brood
En ook je koekjes en cake, zolang er maar geen kunstmatige ingrediënten of bijvoorbeeld chocoladestukjes in zitten. Dus ja, oud brood is ook geschikt. Let wel: met mate.
Kaas
Wacht, wat? Jawel, ook kaas kun je in de vogelvoeder stoppen. We hebben het dan over harde kaas zoals parmezaan of cheddar. Rasp ze in kleine stukjes. Zachte kazen zoals brie en geitenkaas zijn niet geschikt.
Pasta en rijst
Mits gekookt. Zijn ze doordrenkt in saus? Dan kun je ze beter achterwege laten. Zorg er ook voor dat alle mogelijke olie eraf gespoeld is voordat je het in de vogelvoeder doet.
Dierenvoer
Wist je dat natvoer voor je hond of kat ook uitermate geschikt is voor je vogelvrienden? Heb je alleen droge brokken in huis, geen paniek. Leg ze even in water en ze kunnen alsnog de vogelvoeder in.
Groenten en fruit
Mag niet ontbreken in deze lijst. Beurse appel? Gooi hem niet de prullenbak in maar leg ’m liever in je tuin. Zelfde geldt voor alle andere soorten groenten en fruit. De vogels zijn je dankbaar.
Zaden en graan
Daar zijn die havervlokken weer. Die kun je dus gewoon aan de vogels voeren, net als zonnebloempitten en gierst.

Meer lezen

Vogelspotten: deze oogverblindende vogels vind je in de Lage Landen. 
6 tips voor de beginnende vogelaar. 
Vogels voeren in de winter: de do’s en don’ts. 

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Richard Bell/Unsplash.com
Gepubliceerd op 14 februari 2024

Scroll naar boven