Deze nachttreinen rijden nu en binnenkort

We kunnen met de nachttrein naar de mooiste steden binnen Europa reizen. Een stuk duurzamer dan vliegen.

Al een tijdje rijdt er een nachttrein onder de naam GreenCityTrip naar Europese steden als Verona, Praag, Wenen, Venetië en Milaan. We konden al met de Nightjet naar Oostenrijk en Duitsland reizen, en er zijn al genoeg dagtreinen zoals de Thalys en de Eurostar, maar deze trein zorgt voor een nog betere verbinding met allerlei andere Europese steden.

Stuk duurzamer

Voor een tripje naar bijvoorbeeld Milaan hoef je nu niet meer per se het vliegtuig te pakken, en dat scheelt, ook voor het milieu. Zo kost volgens GreenCityTrip de gemiddelde vlucht zo’n 282 kilo CO2 per passagier. Ga je met de trein, dan is dat nog maar 22 kilo.

Zo’n nachttrein is er nog niet naar elke stad, maar er wordt verwacht dat er in de nabije toekomst steeds meer nachttreinen zullen komen.

Nog meer nachttreinen, nu en straks

Amsterdam – Frankfurt – München – Innsbruck
Reis met de OBB nightjet vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar deze bestemmingen: Düsseldorf, Keulen, Bonn-Beuel, Koblenz, Mainz, Frankfurt luchthaven, Frankfurt, Würzburg, Nürnberg, Augsburg, München, Rosenheim in Bayern, Kufstein, Wörlg, Jenback en Innsbruck.

Amsterdam – Keulen – Frankfurt – Zürich
Om met de nachttrein naar Zwitserland te reizen kan je met de OBB nightjet gaan. Ook deze trein vertrekt in Amsterdam en rijd via Utrecht, Arnhem, Duisburg, Düsseldorf, Keulen, Bonn, Koblenz, Mainz, Frankfurt vliegveld, Frankfurt, Mannheim, Karlsruge, Baden-Baden, Offenburg, Freiburg, Basel bad, BaselSBB naar Zürich.

Brussel – Amsterdam – Berlijn – Dresden – Praag
De nachttrein van Brussel naar Berlijn rijd al voor een langere tijd. Vanaf 25 maart 2024 worden aan deze rit ook nog Dresden, Bad Schandau, Decín, Ústí nad Labem en Praag toegevoegd. 

Londen – Glasgow
Binnen 7,5 uur reis je met de Caledonian Sleeper van Londen via Watford Junction, Crewe, Preston, Carliste, Carstairs en Mocherwell naar Glasgow.

Amsterdam – Milaan – en verder
Vanaf Amsterdam kan je met de nachttrein naar Basel rijden, daar stap je dan over op de trein naar Milaan. Vanaf Milaan kun met de Italiaanse trein naar veel verschillende steden rijden, waaronder Bologna, Rome, Turijn of Florence. 

Amsterdam – Brussel – Barcelona
Vanaf begin 2024 verwachtte European sleeper met de nachttrein naar Barcelona te gaan rijden. Helaas hebben ze dit doel niet gehaald. De verwachtingen zijn nu opgeschoven tot eind 2024.

Amsterdam – Hamburg – Göteborg – Oslo
Deze treinreis is helaas niet in een keer te kopen. Toch kan je reizen op dit traject door op verschillende websites je tickets te kopen. Via de Deutsche Bahn kan je bijvoorbeeld een ticket kopen van Nederland naar Göteborg. Via de website van de Zweedse spoorwegen kan je dan vervolgens een treinkaart van Göteborg naar Oslo kopen. Zorg er wel voor dat als je op verschillende plekken je treinticket koop, dat e altijd genoeg tijd tussen de treinen overhoud om mogelijke vertraging op te vangen.

Amsterdam – Hamburg – Stockholm
Wil je liever naar Stockholm? Dan heb je geluk, sinds 2022 rijdt er een nachttrein tussen Hamburg en Stockholm. Na een nacht goed slapen, een lekker ontbijt nog een laatste paar uur naar het landschap staren arriveer je rond de middag in Stockholm.

Kijk ook op Nightjet.com van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB, die al heel wat nachttreinen hebben rijden, ook naar Nederland dus. De ÖBB is daarin serieus aan het investeren en vernieuwen.

Meer lezen

Nog vijf bijzondere treinreizen.
3 x interrail routes door Europa.
Nog geen vakantieplannen? Ga eens met de trein op reis (dit is waarom)

Bron: Homemadeadventures Tekst Bente van de Wouw, Chris Muyres  Fotografie Laura Cleffmann/Unsplash.com
Gepubliceerd op 10 augustus 2022, laatst bewerkt op 23 februari 2024

Scroll naar boven