Deze Nederlandse stad is officieel de beste van Europa 

Elk jaar wordt de beste stad van Europa uitgeroepen. Daarbij wordt gelet op de sfeer, de woningen en de infrastructuur. Deze keer sleepte een Nederlandse stad de eervolle prijs in de wacht. 

Bij de beste stad van Europa denk je misschien aan Parijs, Londen of Venetië. Steden die niet zelden op bucketlists staan. Maar nee, dit jaar bekroonde de Britse Academy of Urbanism een Nederlandse stad tot European City of the Year, en wel, tromgeroffel… Amersfoort. 

Welzijn en geluk

Wat heeft Amersfoort dat andere steden niet hebben, volgens de jury? Een bijzonder hoge kwaliteit van leven. Of, zoals het officiële rapport luidde: ‘De focus ligt duidelijk op het welzijn en geluk van alle burgers.’ De jury was verder onder de indruk van hoe vernieuwend Amersfoort is, zonder karakterloos te worden. Naast eeuwenoud erfgoed zoals de 15e eeuwse koppelpoort is er ook veel moderne architectuur te vinden. 

Concurrenten

Er was behoorlijk wat concurrentie: van de Spaanse stad Estepona bijvoorbeeld, en het Britse Exeter. De jury bezocht ook die steden hoogstpersoonlijk, maar koos uiteindelijk toch voor Amersfoort. Het is ook niet de eerste keer dat een Nederlandse stad wint: in 2015 viel Rotterdam in de prijzen.  

Niet te bescheiden

Volgens wethouder Rutger Dijksterhuis, die de prijs op 8 november in ontvangst nam, zijn Amersfoorters te bescheiden over hun stad. Daar mogen ze vanaf nu mee ophouden, wat hem betreft. ‘Deze prestigieuze internationale prijs zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.’ 

Benieuwd naar de vorige steden die European City of the Year zijn geworden? Of naar de andere prijzen van de Academy of Urbanism? Klik hier.

Meer lezen

Local Sara over de fijnste eetplekken in Amersfoort. 
6 tips uit het boek Het groene geluk voor het inrichten van een stadstuin.
Met dit boek ontdek je de meest indrukwekkende wandelingen in Europa.

Tekst Caren Maris  Fotografie Getty images
Gepubliceerd 9 november 2023

Scroll naar boven