Deze tenniskampioen had een mentale dip, maar is er weer helemaal klaar voor 

Tenniskampioen Naomi Osaka nam even een pauze van de professionele tenniswereld, maar nu is ze terug met een hernieuwde passie voor haar sport.

Soms heb je gewoon even een pauze nodig, ontdekte tenniskampioen Naomi Osaka. Ze staat vooral bekend om het winnen van vier grand slamtoernooien, de belangrijkste jaarlijkse tennistoernooien ter wereld. Na een tijd te hebben gekampt met druk en mentale problemen, besloot Naomi uit de professionele tenniswereld te vertrekken. Maar ze heeft goed nieuws: ze komt terug en is er weer helemaal klaar voor. 

Tijdelijk verloren liefde

Dat ze haar liefde voor de tennissport tijdelijk verloor, begon bij één van haar eerste overwinningen. Daarbij versloeg ze tennisspeler Serena Williams, wat tot boegeroep leidde vanuit het publiek. Niet een heel feestelijke overwinning, dus. Het was volgens Naomi de eerste keer dat ze zich onprettig voelde op de tennisbaan. 

De mentale problemen waar Naomi last van had, werden vanaf dat moment een steeds groter en zichtbaarder obstakel. Na het missen van een persconferentie – en daarvoor beboet worden – was de maat vol. Mede om aandacht te vragen voor mentale problemen onder tennisspelers, stopte ze met de professionele sport. Tot voor kort. 

Een oude vriend

Tijdens een panel over mentale gezondheid en sport vertelde ze onlangs: “Ik ben blij om terug te zijn. Het voelt als het weerzien van een oude vriend.” Naomi – die kort geleden moeder is geworden – gaf aan dat ze het zó vervelend vond om tijdens haar zwangerschap het Australian Open tennistoernooi te missen, dat “het vuurtje weer ging branden”. 

Door even buitenspel te staan, leerde de tennisser de sport opnieuw te waarderen. Ook heeft ze tijdens haar pauze nieuwe vaardigheden opgedaan, zoals emoties tonen – wat ze vroeger een zwakte vond. Daarbij weet ze nu dat ze er niet alleen voor staat en dat ze best om hulp mag vragen. 

Wow, dat is mijn moeder

Naomi is weer aan het trainen, en de Australian Open van 2024 staat als eerste grand slam in haar agenda. Door haar dochter voelt ze zich des te meer gemotiveerd. Ze hoopt dat zij haar op een dag ziet tennissen en denkt: wow, dat is mijn moeder.

Lees meer

Wat ik leerde van… mijn tennisleraar.
Dit is het effect van muziek op je sportprestaties (+ tips).
Anders kijken naar stress: dit helpt om stress te verminderen, volgens experts.

Tekst Caren Maris  Illustratie Antra Svarcs
Gepubliceerd op 25 september 2023

Scroll naar boven