Dit doet thuiswerken voor het klimaat

Steeds meer mensen werken thuis en dat is goed voor onze planeet, blijkt uit onderzoek.

Thuiswerken is here to stay. Bijna de helft van werkend Nederland doet het, geven werknemers aan in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Waarom? Omdat je vanuit het comfort van je eigen huis aan de slag kan en geen files of regenbuien hoeft te trotseren. Daar komt nu nog een pluspunt bij: thuiswerken is ook goed voor de planeet, volgens onderzoek van de Amerikaanse Clark University.

Kleine voetafdruk

Als thuiswerker heb je namelijk een kleinere ecologische voetafdruk, ontdekten onderzoekers door naar de data van Amerikaanse werknemers te kijken. Een thuiswerker heeft natuurlijk geen extra apparaten op kantoor nodig – zoals een beeldscherm – en bespaart daarmee energie. Van een auto of bus hoeft een thuiswerker ook geen gebruik te maken, wat minder uitstoot betekent. Eén dag in de week thuisblijven schiet misschien niet zichtbaar op (hoewel alle beetjes helpen), maar als je fulltime thuiswerkt kun je je uitstoot echt halveren.

Rondrijdende thuiswerkers

Overigens is niet alles rozengeur en maneschijn. Amerikaanse thuiswerkers hebben veelal meer auto’s en rijden vaker rond buiten hun werk om. Waarschijnlijk omdat ze vaak afgelegen wonen en minder makkelijk met het openbaar vervoer kunnen, blijkt uit de data van het onderzoek. Daarom is het mogelijk dat een rondrijdende thuiswerker uiteindelijk meer stikstof uitstoot dan een trein-pakkende kantoorwerker. 

Daarom stelt het onderzoek vast dat de juiste levensstijl ook belangrijk is. Thuiswerken is goed, maar als je in je vrije tijd ook je auto laat staan, kun je jezelf al helemaal op de schouder kloppen.

Meer lezen

Een moeilijke dag tijdens het thuiswerken: zo ga je ermee om.
Tips voor thuiswerken: 6 tools.
9 tips voor een fijne thuiswerkplek.

Tekst Caren Maris  Fotografie Stocksy
Gepubliceerd op 20 oktober 2023

Scroll naar boven