Categorieën
RSS feeds

Dit kun je met pakketjes doen (in plaats van het karton weggooien)

Vaak staan we er niet eens bij stil: we ontvangen een pakketje, halen het product eruit en gooien het karton weg. Zonde, want je kunt er veel leuke (en duurzame) dingen mee doen.

‘Als het aan duurzame denkers, knutselaars en creatievelingen ligt, leven we na het stenen en ijzeren tijdperk nu in de kartontijd,’ begint een artikel van Het Parool over het nieuw leven inblazen van karton. Waar volgens de krant bij de fabrikant een tekort ontstaat aan het materiaal (mede door corona zijn we massaal meer pakketjes gaan bestellen) is er een heus teveel aan de ontvangerskant.

Cardboard DIY

De ontvangerskant, dat zijn wij dus. En met al dat extra karton kunnen we best wat leukers doen dan het bij het oud papier gooien. Zo schrijft Het Parool al over de term ‘cardboard diy’. Tik het trefwoord in bij YouTube of een craftwebsite als Etsy en je krijgt genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Zo vind je een sjabloon voor het maken van een kartonnen olifantenkop voor aan de muur, kun je een gigantisch speelhuis bouwen voor je kat (of kind), of zie je in dit filmpje hoe je zelf een voetbaltafel bouwt en vouwt.

Maar de kartontrend gaat verder dan alleen DIY-patronen. Zo zijn de ‘wikkelhuizen’ van Cabiner, die je op mooie plekken in de natuur van Nederland vindt, gemaakt van karton. Ja, dat kan dus echt.

Nog meer fijne DIY-projecten met karton

Maak een kartonnen gitaar of speakers voor je telefoon.
Of deze boeksteunen.
Nog een stapje verder: maak een eigen bank.
Voor als je helemaal los wilt gaan: dit kartonnen piratenschip.

Online training Paper Love

Wil je creatief aan de slag? In online training Paper Love vieren we onze liefde voor papier. Flow-crafters Erika Harberts (Mikodesign) en Lisa Manuels (Elle Aime) bedachten samen acht projecten om met het papier uit het Flow Book for Paper Lovers aan de slag te gaan, zoals een minischrift, enveloppen en een enveloppenwaaier. In acht video’s krijg je stap voor stap uitgelegd hoe je deze paper goodies maakt. Hier lees je er meer over.

Meer lezen

Amateurisme: waarom we massaal beginnen aan een nieuwe hobby.
Lekker duurzaam: je kunt nu ook lego voor volwassenen huren.
Iris is pottenbakker en hoopt te inspireren om wat langzamer te leven.

Tekst Bente van de Wouw  Bron Het Parool  Fotografie Jiawei Zhao/Unsplash.com

BRON