Categorieën
RSS feeds

Dit wil je weten: gaat het kabinet straks jouw energierekening betalen?

Het kabinet legt de laatste hand aan een plan om huishoudens te helpen: door de stijgende energieprijzen kunnen velen hun energierekening niet meer betalen. Als ze echt in betalingsproblemen komen en dreigen afgesloten te worden, nemen de overheid en de energiebedrijven de rekening over.

Bronnen in Den Haag zeggen dat de maatregel al dit jaar, nog voordat het winter wordt, kan ingaan. Dat schrijft de NOS.

Stijgende prijzen

Door de stijgende energieprijzen dreigen ruim 1 miljoen huishoudens in de financiële problemen te komen. Zo’n 600.000 daarvan hebben niet eerder betalingsproblemen gehad. Nu komen die mensen vaak in de schuldhulpverlening om van hun schulden afgeholpen te worden, maar dat kost de overheid veel geld.

Nieuw fonds

Nu wordt er een speciaal fonds opgericht, als een soort spaarpot, waaruit de energierekeningen betaalt kunnen worden. Naar verluidt wil het kabinet daar honderden miljoenen in stoppen. Waar het kabinet het geld precies vandaan wilt halen, is nog niet bekend.

Ook de energiebedrijven gaan bijdragen aan het fonds, maar de precieze verhouding tussen de overheid en de energiebedrijven is nog onderwerp van onderhandelingen. Woensdag praten de twee partijen opnieuw over de percentages die ze willen bijdragen aan het fonds.

Lees ook
Zo veel geld bespaar je als de stekkers uit het stopcontact trekt

Variabel energiecontract

De nieuwe regeling gaat alleen gelden voor mensen die dit jaar een nieuw energiecontract moeten afsluiten met hogere tarieven. De verwachting is dat de meerderheid van de huishoudens binnenkort een contract heeft met variabele tarieven. Bij een variabel energiecontract kan de energieleverancier de prijzen twee keer per jaar of vaker aanpassen. De energielasten onder zo’n contract stijgen daardoor in deze tijd sneller dan bij een vast contract.

Het kabinet wil het definitieve plan vrijdag presenteren, volgens ingewijden als onderdeel van een breder plan om de gevolgen van de hoge energieprijzen ook voor dit jaar te dempen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

The post Dit wil je weten: gaat het kabinet straks jouw energierekening betalen? appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON