Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Net als Frankrijk heeft ook België een keurmerk voor bijzondere dorpen: Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Een titel die niet zomaar ieder dorp krijgt. Zo moeten deze dorpen onder andere een landelijk karakter en een beschermd monument hebben en het moet een authentieke plek zijn, met een heldere visie op gebied van duurzaamheid.

In totaal staan 30 dorpen op deze lijst, maar wij hebben daar onze negen favorieten uit geselecteerd. Dorpen die je absoluut een keer met bezoeken als je in Wallonië bent. Met eeuwenoude kerken of kastelen, in bosrijke of rotsachtige gebieden of gewoon pareltjes om te zien. En ze zijn ook nog eens zo dichtbij: al deze plekken zijn binnen een paar uur vanuit Nederland te bereiken. Perfecte plekken om te bezoeken tijdens een weekendje weg in de Ardennen, of misschien wel tijdens een langere vakantie in Wallonië. Hoe dan ook: zet deze negen mooie dorpen in Wallonië op je lijstje als je afzakt naar het zuiden.

▸ Bekijk ook: acht bijzondere accommodaties om te overnachten in Wallonië

1. Chassepierre

Witte huizen, een prachtig kerkje dat overal bovenuit steekt en de idyllische ligging aan het water maken Chassepierre tot een beeldschoon dorp. Als je schilder bent, dan is dit hét decor dat je zou willen vastleggen op het witte doek.

Chassepierre ligt in de provincie Namen, direct aan de rivier Semois die door het Zuid-Belgische landschap kronkelt. De grens met Frankrijk is hier vlakbij.

Zeker in de zomermaanden, als alles groen is, is de charme van Chassepierre overduidelijk. Het grootste deel van het jaar is het een slaperig dorp, maar niet in de maand augustus. Dan vindt hier het Festival international des Arts de la Rue plaats met optredens van professionele circus- en straatkunstgezelschappen. Er komen jaarlijks duizenden mensen op af. Meemaken: hou dan het weekend van 19+20 augustus 2023 vrij!

Scroll naar boven