Dit zijn de hoofdingrediënten van ‘gelukkig zijn’: ‘Je wordt het alleen als gelukkiger worden niet je doel is’

‘Je wordt alleen gelukkiger, als gelukkiger worden niet je doel is.’ Sorry, wat? Ja, dat beweren hoogleraar management Arthur Brooks en de bekende presentator Oprah Winfrey dus.

Samen schreven ze Build the life you want: the art and science of getting happier. Tijdens de pandemie nam Winfrey contact op met hoogleraar en sociaal-wetenschapper Brooks, omdat ze hem en zijn ‘science of happiness’ inspirerend vond. Samen schreven ze het boek, puttend uit jaren aan wetenschappelijk onderzoek en vol voorbeelden uit hun eigen levens.

En zo ontdekte het duo: “Geluk is geen bestemming, maar een richting.” Klinkt zweverig (en een beetje misselijkmakend, misschien), maar als je verder leest, lijkt er toch wat in te zitten.

The science of happiness

Niemand heeft een leven zonder verdriet of pijn, schrijven de auteurs. Het bereiken van onomstootbaar geluk is volgens hen dan ook een illusie. Toch kunnen we stappen zetten om een fijner leven te hebben.

“We zullen aan deze kant van de hemel geen volledig geluk vinden. Maar het maakt niet uit waar ieder van ons zich in het leven bevindt, we kunnen allemaal gelukkiger zijn.” Dat kunnen we volgens Brooks en Winfrey doen door niet te streven naar ‘geluk’, maar door te streven naar de ‘key ingrediënts’ voor een happy life.

Dit zijn de hoofdingrediënten van een gelukkiger leven

Plezier hebben.
Dat is dus iets anders dan ‘genot’ (het kortstondige positieve gevoel van iets lekkers, bijvoorbeeld). Het gaat om actief plezier beleven aan gebeurtenissen of activiteiten, dus bijvoorbeeld de gezelligheid van een etentje met anderen, en niet alleen dat lekkere toetje. Vaak gaat plezier gepaard met sociaal contact, blijkt uit onderzoek. En dat maakt – ook voor de introverten onder ons – bewezen gelukkig(er). Al heb je ‘maar’ één goede vriend of fijn familielid.
Tevredenheid.
En dat dan los van prestaties. Want iets behalen zonder dat je daar echt inspanning voor hebt geleverd, en dus trots op jezelf kunt zijn, leidt niet tot langetermijngeluk. Een beetje zoals je vroeger een negen haalde voor een toets waar je niet voor geleerd had. Je nuttig voelen is een van de allerbelangrijkste factoren voor tevredenheid. Of je dat nu in je werk vind, in het helpen van een ander, in het uitoefenen van je hobby of het opruimen van je huis, maakt niet uit. Als je ’s avonds maar met een voldaan gevoel op de bank kunt zitten.
Een doel (of meerdere).
Klein of groot, dat maakt niet uit. Een doel geeft betekenis en richting. Zonder eindbestemming kun je makkelijk ‘de weg kwijtraken’, volgens de auteurs. En een doel hoeft dus niet een groter huis of dikke auto te zijn. Ook iets ontastbaars en relatief kleins als ‘genoeg rust’ geeft richting en maakt het makkelijker te handelen naar wat jij belangrijk vindt.

Omdat de wereld zo vol afleidingen zit, is het volgens Brooks en Winfrey niet gek dat we soms vergeten wat het belangrijkst is voor ons geluk. En hoewel ook gezondheid en geld een rol kunnen spelen in ons welzijn, zijn fijne relaties met anderen en een gevoel van ‘van betekenis zijn’ essentieel voor geluk.

En het allerbelangrijkste is ten slotte: geluk is geen einddoel. In ieder geval niet het type permanente, perfecte geluk dat de meeste mensen denken te moeten vinden.

In plaats van je afvragen of je ‘gelukkig’ bent, zou je jezelf beter kunnen afvragen:

Ervaar ik genoeg plezier (en niet enkel genot)?
Ben ik tevreden met mezelf en/of voel ik me nuttig?
Heb ik een of meerdere kleine of grote doelen die ik ook daadwerkelijk nastreef?

Is je antwoord vaker nee dan ja? Reflecteer, schrijf, voel: wat zou je anders kunnen doen. Is je antwoord vaker ja dan nee? Gefeliciteerd: dikke kans dat je ‘gelukkig’ bent.

Meer lezen

Langdurig ‘gelukkig’ zijn (in plaats van steeds kortstondig): hoe moet dat?
Psycholoog Thijs Launspach: ‘Hoe harder je probeert gelukkig te worden, hoe ongelukkiger je wordt’.
Je ‘gelukkig’ voelen is soms lastig: zo maak je happy hormones aan.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Bron Build the life you want: the art and science of getting happier  Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 1 maart 2024

Scroll naar boven