Dit zijn de twee soorten libido (en hoe ze ‘kapotte’ seks kunnen verbeteren)

Er zijn verschillende soorten libido, en volgens deskundigen is het belangrijk dat we die (h)erkennen. Helemaal als het voelt alsof je seks of libido soms ‘stuk’ is. Dit is waarom.

Niet bij iedereen komt seksueel verlangen spontaan opzetten. En vaak hebben we dan het idee dat er iets mis met ons is, blijkt uit een rondgang van The New York Times. Meer dan twaalfhonderd mensen deelden hun seksstruggles met de krant. Een veelvoorkomend probleem: libidoverschil in relaties, en wat je daaraan kunt doen.

‘Zo voelen velen zich ‘kapot”

Verschillende deskundigen gaven advies in het artikel van de Amerikaanse krant. Een belangrijk inzicht: er zijn verschillende ’typen’ libido, volgens experts. “Zonder mensen te leren dat er verschillende soorten seksueel verlangen zijn, voelen velen zich ‘kapot’”, zegt Jennifer Vencill, psycholoog, seksuoloog en auteur van Desire: an inclusive guide to navigating libido differences in relationships.

Het belang van de twee soorten libido

Het is dan ook heel belangrijk om bewustzijn te creëren over die twee typen libido, vindt ook Lauren Fogel Mersy, eveneens psycholoog, sekstherapeut en co-auteur van het boek. Zo tippen de deskundigen aan cliënten met seksissues om zich niet langer vast te klampen aan een bepaald ‘script’.

Veel mensen zijn er namelijk van overtuigd dat de ideale vrijpartij begint bij een spontaan verlangen – dat zomaar uit de lucht komt vallen –, waarop de klassieke penetratieseks volgt die we in films zien. En daarom denken velen dat hun libido of seks ‘stuk’ is, wanneer dat bij hen anders werkt, volgens Jennifer Vencill.

Hé, heb je (responsieve) zin?

Er zijn twee soorten seksueel verlangen, volgens Lauren Fogel Mersy: “Spontaan, het komt plotseling op, en responsief. Responsief verlangen ontstaat als reactie op fysieke opwinding door een van de zintuigen. Bijvoorbeeld een aangename aanraking of visueel signaal. Dat kan snel opkomen, maar ook enige tijd kosten.” En daar zit de crux, volgens de sexperts: “Mensen zijn geneigd om de voordelen van responsief verlangen over het hoofd te zien. Ze denken dat spontane zin beter is, dat dat is zoals het ‘hoort’.”

Kapotte seks repareren

In hun boek stellen de twee deskundigen voor dat partners het ‘bereidheidsmodel’ overwegen, wanneer ze kampen met libidoverschillen. “Je beantwoordt op een schaal van 0 tot 10 de vraag: ben ik bereid om te ondervinden of mijn seksueel verlangen zal ontstaan? 0 betekent dat je niet bereid bent om ‘zin te maken’, wat oké is. En bij een 5 kun je bijvoorbeeld bereid zijn om te knuffelen, en komt er misschien responsief verlangen op (of niet, en dat is ook oké).”

Het erkennen van de twee typen ‘zin’, en stoppen met denken dat ‘het ene soort verlangen beter is dan het andere’, kan helpen een verstoorde seksuele relatie of ‘kapot’ libido te verbeteren. Daarnaast kun je dit doen als jullie libido’s verschillen, volgens experts.

Meer lezen

‘Wij doen het elke week’ + nog 6 seks-mythes ontkracht door experts.
5 manieren om je relaties te verbeteren in 2024.
Hoeveel seks in een relatie is ‘normaal’? Tips (en geruststellende woorden) van experts.
Goed nieuws: dit is het effect van jezelf ‘knuffelen’ volgens wetenschappers.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Bron The New York Times  Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 17 februari 2024

Scroll naar boven