DIY: zo maak je zelf een adventskalender

Omdat er niets leuker is dan aftellen naar kerst met iedere dag een (klein) cadeautje of een paar lieve woorden op een briefje. Zo maak je zelf een adventskalender voor een dierbare. 

Een adventskalender is een creatieve manier om af te tellen naar kerst, waarbij je iedere dag vanaf 1 december één cadeau mag openmaken. Denk dan niet meteen aan dure of grote dingen, maar meer aan mini-attenties. Een chocolaatje, een briefje met wat lieve of grappige woorden erop, een uitnodiging voor een drankje of wat snoepgoed.

Je kunt ze natuurlijk in de winkel kopen, die adventskalenders vol met chocolade en theezakjes van bekende merken. Maar extra leuk is het om er een zelf te maken. Niet alleen omdat je je creativiteit erin kwijt kunt, ook omdat het een stuk persoonlijker is voor degene aan wie je hem geeft.

Geen zorgen, je hoeft geen getalenteerde DIY’er te zijn om zo’n kalender in elkaar te flansen. Er zijn meerdere makkelijke manieren om er een te maken.

Zo maak je een adventskalender

Met sokken

Koop in de winkel twaalf paar feestelijke sokken of gebruik oude sokken die je niet vaak meer aandoet en stop hier je cadeautjes in. Schrijf de dagen op wat papieren kaartjes en hang de sokken samen met die kaartjes aan een lijn van touw. Heb je meteen versiering voor in huis.

Met (glazen) potten

Leuk als je nog wat (jam)potten overhebt. Beschilder ze zodat je er niet meer doorheen kunt kijken en stop er de cadeaus in. De dagen kun je in een andere kleur op de pot schilderen of net als bij het vorige idee op kaartjes zetten (die je vervolgens met touw aan de pot hangt).

Van papier

Op het internet vind je veel papieren sets waarbij je zelf de doosjes of huisjes kunt vouwen. Handig als je wel zelf een kalender wilt maken, maar weinig tijd hebt of geboren bent met twee flinke linkerhanden. Even googelen op adventskalender van papier.

Meer lezen

Trend: maak eens een nieuwsbrief voor je vrienden. 
5 activiteiten die je helpen om langzamer te leven in de herfst. 
Nog een leuke DIY: zo maak je zelf een egelhuis. 

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Switlana Symonenko/Getty Images
Gepubliceerd op 21 november 2023

Scroll naar boven