“Dobber eens zonder doel” + nog 4 levensveranderende inzichten van schrijver Arjen van Veelen

Welke lessen leerde jij van het leven? In deze rubriek vragen we het steeds iemand anders. Deze keer vertelt schrijver en journalist Arjen van Veelen wat hij geleerd heeft.

1. Een rol spelen vergroot je mogelijkheden

“Van nature ben ik verlegen en introvert. Niet handig voor een journalist, want je moet op mensen af kunnen stappen – ik dacht dan ook lang dat ik geen journalist kon worden. Totdat ik een interview met een psycholoog las waarin hij vertelde dat verlegenheid eigenlijk een vorm van egocentrisme is: je denkt dat iedereen naar je kijkt, maar de meesten interesseert het helemaal niet wat je doet. Dat vond ik een mooie omdraaiing en het verloste me van te veel bezig zijn met hoe ik op anderen overkwam. Nu trek ik in functie een soort denkbeeldige verkleedkleren aan en kan ik assertief zijn, dan speel ik een rol.”

2. Offline zijn is fijn

“Hoe vaker ik me helemaal afsluit van internet, hoe gelukkiger en helderder ik word – de ruis verdwijnt. Ik kan mezelf soms verliezen in ‘jaloezie scrollen’: dan kijk ik naar al die mooie beelden van succesvollere mensen en denk ik: waarom ben ik niet nog succesvoller? Of waarom zijn zij naar een leuker land op vakantie, waar de zon wel schijnt? Omdat social media erop gericht zijn je verslaafd te maken, gebruik ik de app Freedom om ervan weg te blijven. Je kunt vervolgens bang zijn om dingen te missen, maar je krijgt er in het ‘echte leven’ veel voor terug: ideeën en verrassingen die niet binnen je algoritme vallen.”

3. Organiseer sociale zuurstof

“Toen ik ging freelancen, was ik te veel gericht op of het financieel haalbaar zou zijn en vergat ik sociale zuurstof te organiseren. Wanneer je in loondienst bent, maak je op kantoor een praatje bij de koffiemachine of tijdens de lunch – ik onderschatte volkomen wat het betekent als dat ontbreekt. Een goede baas voor mezelf zijn vind ik moeilijk. Voorheen dacht ik: een lunchafspraak? Dat kan niet, dat kost te veel tijd. Maar nu denk ik vaker: een lange lunch­afspraak is heel gezond.”

4. Deel wat je bezighoudt

“Laatst probeerde ik gordijnen op te hangen en dat vond ik echt ingewikkeld. Zoiets had ik vroeger wel op school willen leren. Net als communiceren in je relatie: zonder dat je de ander iets hebt verteld, denk je dat diegene wel snapt wat je denkt of voelt. ‘Je kijkt toch mee in mijn hoofd’, is de denkfout die ik nogal eens maak. Niets invullen voor een ander, delen wat je bezighoudt: ik zou graag eens een boek maken met dat soort klassiekers die ik nooit in de schoolbanken heb geleerd.”

5. Dobber zonder doel

“Wanneer ik het vroeger te druk had of overprikkeld was, dacht ik dat nietsdoen de oplossing was. Maar dat is ontzettend moeilijk: je kunt beter iets ánders gaan doen. Zoals mensen helpen, door het huis scharrelen, klussen… betekenisvolle dingen die je financieel niet per se iets opleveren. Sinds een paar jaar laat ik regelmatig mijn kajak te water, weer of geen weer. Vervolgens probeer ik enkel wat te dobberen zonder doel, wat moeilijk is. Toch is het voldoende: alles waar ik mee bezig was, valt weg. En iedereen kan het, je hoeft er zelfs niet eens heel soepel voor te zijn.”

Wie is Arjen van Veelen?

Arjen van Veelen schrijft voor NRC en de Correspondent, en maakte onder meer de boeken ‘Amerikanen lopen niet — Leven in het hart van de VS’ en ‘Rotterdam — Een ode aan inefficiëntie’ (de Correspondent).

Meer lezen

“Sla de bladzijde om” – De vijf levenslessen van schrijver Paul Loomans.
“Denk niet te veel na” – De vijf inzichten van journalist Caroline Buijs.
5 inzichten na een jaar in het buitenland wonen.

Tekst Caroline Buijs fotografie Tim Foster /Unsplash
Gepubliceerd op 2 april 2024

Scroll naar boven