Duurzaam reizen: op plasticmissie voor een schoner Curaçao

Chillen met je billen op Mambo Beach. Een hagelwit strand, azuurblauwe zee, de zeebries die door de palmbomen waait, cocktail in je hand en Caribische loungemuziek door de speakers. Het paradijselijke Curaçao is niet voor niets een geliefde bestemming onder Nederlanders. Maar naast highlights als Jan Thiel Beach, Grote Knip en de gekleurde gevels aan de Handelskade in Willemstad, kent het eiland ook een ander gezicht. Wonderschoon Curaçao is namelijk tevens een paradijs vol plastic. We bezochten het eiland samen met de TUI Care Foundation voor hun project Destination Zero Waste. Het geheim van duurzaam reizen? Reis niet minder, maar reis bewust.

Meer plastic dan vis

Plasticsoep, microplastics, footprint. Hoewel het thema duurzaam reizen gelukkig steeds populairder wordt, blijft het natuurlijk lichtelijk taaie kost op een inspirerende reisblog. Niemand vind het per se leuk om te lezen over klimaatproblematiek en al helemaal niet in combinatie met reizen. Het voelt niet fijn om te beseffen dat we zelf onderdeel zijn van de (snellere) opwarming van de aarde of de plasticvervuiling waardoor babyzeeschildpadden rondzwemmen of aanspoelen met een maag vol plastic. Toch is het belangrijk om hier wel degelijk aandacht aan te besteden en bewustwording te creëren. Waarom? Het WWF voorspelt dat er in 2050 ruim vier keer zoveel plastic in de oceaan zal drijven. Als we niets doen tegen de plasticsoep, zal er in de toekomst qua gewicht meer plastic in de oceaan zitten dan vis. De Verenigde Naties waarschuwen dat het zeeleven onherstelbaar verwoest wordt. De oceaan is het grootste ecosysteem ter wereld, dus je kunt je voorstellen welke impact dit heeft op ál het andere leven op de planeet.

Feit: we willen blijven reizen. Het blijft een enorme ervaring om nieuwe plekken en culturen te ontdekken en bovendien zorgt het lokaal voor inkomsten in werkgelegenheid. We zullen alleen een manier moeten vinden om de impact – niet enkel van toerisme trouwens – te verminderen en de vervuiling te herstellen. Om het bovenstaande doemscenario te voorkomen, worden er wereldwijd gelukkig en masse initiatieven en projecten uit de grond gestampt. Er zijn een aantal grotere partijen die je kunt steunen zoals Plastic Soup Foundation en The Ocean Cleanup. Maar lokaal wordt er ook veel gedaan. Op Curaçao is Green Phenix daar een perfect voorbeeld van. En het leuke is: jij kunt ze helpen!

Zo mooi is Curacao: uitzicht op de baai van Santa Martha

Scroll naar boven