Een ‘anders dan anders’ avondje uit: Ruby bezocht een ligconcert

Yogamatten, kussens, dekens en zelfs tweepersoonsluchtbedden onder de arm: omstanders moeten hebben gedacht dat er een slaapfeestje aan de gang was. Liggen deed online editor Ruby wel, slapen zeker niet.

Net als waarschijnlijk ongeveer iedereen, zag ik ooit de film Intouchables en huilde ik tranen met tuiten. En net als waarschijnlijk ongeveer iedereen, huilde ik het allerhardst op de momenten dat de pianomuziek van pianist en componist Ludovico Einaudi klonk.

Sindsdien ben ik geobsedeerd door Einaudi’s nummers (tip: luister ze als je je wilt concentreren of zin hebt om keihard te janken). Dus zodra ik op TikTok zag dat er concerten werden georganiseerd met muziek van de componist, was ik geïntrigeerd. En toen ik zag dat je die concerten niet staand of zittend maar liggend meemaakt, kijkend naar een meditatieve lichtshow, was ik om.

Op het matje

Nog geen minuut later had ik tickets gekocht en nog geen week later stond ik in het oude postkantoor aan de Neude in Utrecht. Het was komisch om voorbijgangers verbaasd te zien kijken naar ons ligconcertbezoekers. Zelf moest ik vooral lachen toen mensen hele tweepersoonsluchtbedden oppompten. Lag ik daar op mijn net iets te dunne yogamatje.

Maar zodra de pianist Einaudi’s muziek inzette, was ik de harde vloer vergeten. Einaudi’s nummers vloeiden moeiteloos in elkaar over. Het was muisstil, iedereen was een en al oor.

Meditatief schoolkamp

Het had iets knus, om met z’n allen op de vloer te liggen, starend naar een plafond vol lichtjes. Een meditatieve variant op een schoolkamp, waarbij je met z’n allen in een grote zaal ligt. Even wat anders dan een concertzaal vol zwetende mensen, meezingers en bierwalmen.

Als klap op de vuurpijl kwam mijn favoriete nummer van Einaudi voorbij: Una mattina. Of ik heb gehuild, laat ik in het midden. Maar genoten heb ik zeker.

Benieuwd geworden? De data en tickets vind je op de website van Theaterkantoor.

Meer lezen

Vind meer uitjes tips en bijzondere adresjes.
Fijne muziek om bij te werken.
Naar het theater zonder overprikkeld te worden: hier kan het.
Klassieke muziek is niet suf: “Het biedt juist rust in de drukte van alledag.”

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Theaterkantoor
Gepubliceerd op 15 november 2023

Scroll naar boven