Categorieën
RSS feeds

Eén dag naar Parijs: dit wil je doen

We deden het vroeger al met mijn ouders: een dagje naar Parijs. ’s Morgens vroeg weg en ’s avonds laat weer thuis. Het is een van de voordelen van in het Zuiden wonen: de rit naar Parijs duurt niet zo lang. Vanuit Breda is het 400 km rijden naar Parijs. En ook vanaf het moment dat ik zelf kon rijden ben ik regelmatig een dag op en neer naar Parijs gegaan. In één dag kun je namelijk heel veel zien en doen – als je zou willen. Maar ook zonder een al te vol dagprogramma is het heerlijk om een volle dag door de Parijse straten te slenteren, op piepkleine terrasjes op straat te eten en de vibe van de stad op te snuiven. En ’s avonds weer lekker in je eigen bed.

Je kunt er op twee manieren komen: met de trein en met de auto. Er valt voor allebei wat te zeggen. Reizen met de trein is heerlijk ontspannen alleen ben je wel gebonden aan vertrektijden en daardoor kan de reis flink langer duren. Internationale treinen komen aan op Gare du Nord, dan ben je nog niet in het centrum van de stad. Met de auto ben je een stuk flexibeler (en ik vermoed ook sneller). Wil je kijken naar de goedkoopste optie, dan zal het afhangen van wanneer je je treintickets boekt. De trein is namelijk goedkoper als je ver vooruit boekt. De parkeerkosten om je auto een dag in Parijs weg te zetten bedragen ongeveer 25 euro. Daar komen uiteraard nog wel tolkosten en benzinekosten bij.

Wat kun je zien en doen in één dag?

Ik zou je aanraden om je auto – als je dus met de auto komt – midden in de stad weg te zetten. Wij kiezen vaak voor een parkeergarage aan Rue de Rivoli. Dan zit je meteen midden in het centrum en kun je vanaf hier aan een stadswandeling beginnen.

Will je het meeste uit je dag halen dan is het wel slim om een dagkaartje voor de metro te kopen. Zeker als je van plan bent om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken. De Eiffeltoren, Sacré-Coeur en Notre Dame liggen namelijk wel een eindje uit elkaar. Als je weinig tijd hebt is de metro het snelst om van A naar B te komen. Heb je geen concrete plannen, dan is Rue de Rivoli een prima plek om je dag in Parijs te beginnen. Hoewel het een van de meest toeristische plekken van de stad is, ben je wel bij een hoop leuke plekken dichtbij. Een prima startpunt dus.

▸  Tip: de 10 leukste dingen om te doen in Parijs vind je hier

De echte slotjesbrug is er niet meer, maar liefdesslotjes worden nog steeds aan bruggen gehangen

BRON