Een egel in je tuin? Dit kun je beter wel en niet doen

Het is fris, de voedselvoorraad is schaars, en hij verlangt naar een diepe slaap: de egel heeft het zwaar in Nederland. Met deze tips maak je van jouw tuin een fijne plek voor egels die een winterslaap willen houden.

Egelparadijs

Egels vinden het heerlijk om beschut en droog te slapen, bijvoorbeeld onder een dikke laag bladeren. Hark je tuin dus niet te netjes aan, maar laat wat hoopjes blad liggen, als je een aangename plek wilt maken voor de egel.

Zelf aan de slag?

Met een egelhuis kun je egels een veilig thuis bieden. Op die manier hoeven ze geen gevaarlijke taferelen meer uit te halen, zoals het oversteken van snelwegen, en hebben ze een veilige plek om te overnachten. In dit artikel ontdek je hoe je zelf een egelhuis kunt bouwen met het gratis pakket van Natuurmonumenten. Je kunt ook een mand of kist gebruiken, mits ruim genoeg. Volgens Ecofoodprint hoort een egelhuis ten minste dertig centimeter breed, veertig centimeter lang en dertig centimeter hoog te zijn. Met een opening van tien bij tien centimeter kan de egel makkelijk naar binnen. Groter liever niet, om te voorkomen dat er minder welkome gasten zoals honden of vossen op afkomen.

Poortje naar een tussendoortje

Als je een schutting hebt tussen jouw huis en dat van je buren, kun je aan de onderkant een opening maken waar de egel doorheen kan. Met zo’n ‘egelpoort’ kan de egel zijn leefgebied verder uitbreiden en nog beter eten vinden.

Eten voor egels

Egels zijn dol op insecten. Tijdens hun winterslaap worden ze meestal om de zeven tot elf dagen wakker en gaan ze op zoek naar voedsel. Om ervoor te zorgen dat de egel niet ver hoeft te zoeken, kun je kattenbrokken met water neerzetten: volgens Natuurmonumenten nogal favoriet onder egels. Met sterke geuren zoals munt, azijn of lavendel zorg je dat er geen ander ongedierte op afkomt. Vergeet ook niet iets te drinken neer te zetten. Liever water dan melk, want daar krijgen ze buikpijn van, volgens Natuurmonumenten. Komt omdat ze de lactose niet kunnen verteren.

Dead or alive

Egelwerkgroep Nederland adviseert om ‘dode’ egels niet te begraven of weg te gooien. Ze zijn namelijk niet altijd dood. Egels kunnen op de vreemdste plekken belanden als ze hun winterslaap houden. Ze voelen dan erg koud aan en ademen licht. Helaas is er soms weinig plaats in de egelopvang in de winter. Op de site van de Egelbescherming lees je wat je zelf voor de slapende egel kunt betekenen. Als je toch denkt dat de egel niet meer leeft, kun je telefonisch contact opnemen met de dierenambulance of de Egelbescherming.

Meer lezen

DIY: zo maak je een egelhuis.
Zeg, ken jij de eikelmuis? Deze zeldzame dieren zijn terug.
Podcasttip: Groene oren, met weetjes over en ván dieren en planten.

Tekst Nika Heijne  Bron Natuurmonumenten.nl, Egelbescherming, Egelwerkgroep, natuurpunt.be en ecofoodprint  Fotografie Shelby Cohron/Unsplash

Gepubliceerd op 11 februari 2024

Scroll naar boven