Een huis kopen met je vrienden: hoe doe je dat?

Alleen een huis kopen is nogal een uitdaging. Maar misschien is het een oplossing om samen met je vrienden een woning aan te schaffen? 

Klinkt goed: samen met je vrienden wonen,  à la Friends. Want meerdere mensen betekent meerdere inkomens, wat de kansen op een huis vergroot, toch? Zeker, al zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden.

Het juiste huis vinden
Voordat je besluit om met vrienden een huis te kopen, is het goed om te praten over hoe jullie willen samenwonen. Is dat als ‘een gezin’ bij elkaar of hebben jullie liever aparte woonruimtes? Die laatste wens kan het lastiger maken, want die huizen zijn er gewoonweg minder. En jazeker, je kunt een bestaand huis splitsen in afzonderlijke woningen, maar dan moet het pand daar wel bouwkundig geschikt voor zijn, plus je hebt een omgevingsvergunning nodig. Dat is een risico: de koop is vaak al rond voordat de vergunning is goedgekeurd.
Het regelen van jullie geldzaken
Banken maken gelukkig geen onderscheid in relaties. Dus een huis kopen met je geliefde of beste vriend: voor de bank maakt het niet uit. Ze zien gewoon twee inkomens die een huis kunnen kopen. Het wordt ingewikkelder wanneer meerdere – in dit geval – vrienden, samen een huis willen kopen. Want meer mensen betekent meer schuldenaren en dat is onaatrekkelijk voor de bank. Het aanbod is daarom klein. Op dit moment bieden alleen ING en Rabobank een hypotheek aan voor groepen.
Afspraken maken
Hebben jullie een geschikt huis gevonden en zijn de financiën geregeld? Dan is het belangrijk om onderlinge afspraken te maken. Wat doen jullie zodra iemand wil verhuizen? En wat zijn de gevolgen als jullie ruzie krijgen? Het is slim om van tevoren alle scenario’s te bespreken, liefst bij de notaris. Door alles vooraf goed kort te sluiten, voorkom je gedoe op het moment zelf.

Kortom: goed idee, om samen een huis te zoeken. Alleen even stilstaan bij de punten en komma’s: begin bij het raadplegen van een hypotheekadviseur, die kan je helpen de eerste stappen te zetten.

Meer lezen

Verhuizen is stressvol: zo blijf je overeind.
Zo maak je vrienden in een nieuwe omgeving.
Waarom je je huis wilt opruimen voor later (en wat dat je nu brengt).

Tekst Nadie van Moorselaar  Bron De Volkskrant  Fotografie Marjolijn Polman
Gepubliceerd op 1 oktober 20223

Scroll naar boven