Een kijkje in de journal van… Lucia Leyfield

Lege pagina’s vullen met verhalen, knipsels, foto’s en tekeningen. Werken in een journal kan heel ontspannend zijn. Verschillende mensen gingen je al voor, ze delen een aantal van hun pagina’s. Deze keer: illustrator Lucia Leyfield.

Wat maakt het werken in een journal zo fijn?

“Het beste aan het werken in een journal vind ik dat ik tijd vrijmaak om delen van mijn dag te herbeleven. Die creatieve tijd vind ik heel mindful. Als ik geconcentreerd aan het tekenen ben, denk ik aan niets anders en dat is, met een druk werk- en gezinsleven, absoluut zalig. Zelfs als ik niets aan het tekenen ben, vind ik het leuk om alvast na te denken over wat ik ga vastleggen. Ik zeg graag dat ik altijd aan het ’tekenen’ ben of dat ik mijn onzichtbare kunstbril op heb. Door op deze manier te denken, zet ik mijn hersenen in de kunstmodus. Dat betekent dat ik nadenk en creatief naar de wereld om me heen kijk, zelf als ik niet teken.

Ik denk dat een journal een veilige plek is om te experimenteren, te spelen en fouten te maken. Ik heb veel pagina’s die ik niet zo mooi vind, maar ze zijn nog steeds heel waardevol omdat ze een leerproces laten zien. Een journal is voor mij een heel veilige plek. Ik hou van het idee dat je het kan openen en sluiten en zo een intieme ruimte te creëren. Het is een boek dat, als object, altijd warm, uitnodigend en intrigerend voor me is geweest.

Een van de dingen die ik heb geleerd van het bijhouden van een journal is hoe heerlijk het is om de wereld goed te kunnen zien en langzaam in je op te nemen door die te tekenen. Ik vind het fijn om te schetsen in een omgeving waar veel mensen zijn, bijvoorbeeld op een strand of in een café. Zodat ik goed moet kijken tijdens het tekenen en de dingen zie die zich bijna magisch openbaren. Het voelt dan alsof de wereld zijn geheimen prijsgeeft. Het helpt me om me heel kleine, schijnbaar onbelangrijke dingen te herinneren. Als ik terugkijk in mijn schetsboeken en dagboeken word ik teruggevoerd naar die tijd en die plaats.”

Wat maak je allemaal in je journal?

“Mijn journal is een kruising tussen een schetsboek en een visueel dagboek. Vroeger illustreerde ik veel meer en nu teken ik de dingen die ik voor me zie en die me inspireren. Ik vind het leuk om te schetsen met behulp van verschillende tekentechnieken.

Ik teken vooral huizen, merkwaardige voorwerpen en mensen, en dan meestal mensen die hun gewone dag doorbrengen of de krant zitten te lezen in een café, op het strand enz. Mensen hun leven zien leiden en horen wat ze zeggen, ze afluisteren en flarden van gesprekken horen die willekeurig zijn, ik hou ervan. Ik ben nieuwsgierig. Ik schrijf al die dingen op in mijn dagboek omdat ik het gevoel heb dat ze een klein deel zijn van het verhaal van iemand anders, maar ook een deel van dat van mij omdat ik ze heb geobserveerd en ze in mijn brein zijn terechtgekomen.”

Waarom ben je ermee gestart?

“Voor mij was het doel om een journal bij te houden omdat ik creativiteit in mijn dag wilde stoppen terwijl ik weinig tijd had. Toen mijn kinderen jonger waren, was er niet veel tijd voor omdat mijn man en ik lange dagen werkten en we intussen nog een huis verbouwden. Ik wist dat ik kunst in mijn leven moest inpassen om mijn geestelijke gezondheid te redden en ik had een miljoen excuses waarom dat niet kon, maar het feit dat het er niet was, maakte me zo verdrietig.

Zelfs als ik het druk had met achter de kinderen aanrennen, waren er altijd momenten van creatief denken die ik alleen voor mezelf voelde en dat was heel waardevol. Nu verveel ik me nooit meer en ben ik altijd blij als het vervoer vertraging heeft, als ik in de rij moet staan of als ik moet wachten op een sportclub op school, omdat ik dan een schetsboek tevoorschijn kan halen en kan tekenen, noteren, observeren en luisteren. Vorige week deed ik dat bij de gymnastiekles van mijn dochter, naast me zat een dame die aan het haken was, dat deed me glimlachen omdat ik het gevoel had dat de cirkel rond was.”

Welke tips zou je mensen willen meegeven die een journal willen starten?

“Ik denk dat een goed uitgangspunt is om na te denken over wat je wilt bereiken met het bijhouden van een journal, want er zijn zo veel verschillende soorten. Kijk eens rond op het internet en zie hoe andere mensen de boekvorm gebruiken om iets vast te leggen en te creëren.

Koop een goedkoop, klein schetsboek met niet al te veel bladzijden. Maak je geen zorgen dat het fout gaat, creativiteit is een levenslang leerproces en een opwindende reis.
Gebruik laagdrempelige kunstmaterialen, zoals een potlood.
Experimenteer met het leren ‘zien’ en maak wat losse, vrije schetsen waarbij je vooral naar je onderwerp kijkt en niet naar je papier. Toptip: streef niet naar een ‘goede’ tekening!
Wees je bewust van de negatieve stemmetjes die in je hoofd opkomen als je aan het werk bent. Ze zeggen heel onbehulpzame dingen en zullen je vertellen dat de tekening die je aan het maken bent niet erg goed is. Negeer ze en ga door. En denk eraan, het is maar een stukje papier. Dat is niets om bang voor te zijn!

Meer lezen

Meer informatie over het maken van een journal is te vinden op de website van Lucia. Ze geeft verschillende lessen en workshops op allerlei verschillende niveaus.
Benieuwd naar het werk van Chiara? Neem dan een kijkje op haar Instagram-pagina @wildinksketch. Voor kunsttips kun je terecht op @wildink_artclass.
Een kijkje in de journal van… Melissa Lakey.
Op zoek naar nog meer inspiratie? Vijf bullet journal ideeën.
Meer lezen over bullet journals en wat je er allemaal mee kunt? We hebben er al veel over geschreven, je kunt alle blogs hier vinden.

Interview Rachel Vieth  Illustraties Lucia Leyfield

Scroll naar boven