Categorieën
RSS feeds

Een plakboek-dagboek, hoe begin je? 7 tips

Knippen en plakken in een dagboek of plakboek: dat kan heel rustgevend zijn. Hoe begin je? Illustrator Marenthe Otten en art-journaldocent Marieke Blokland geven tips.

Haal een schetsboek met wat dikker papier in huis, een fijne pen, wat verf, een schaar, een lijmstift en een oud tijdschrift. Begin zonder na te denken.
Je kunt ook voor een paar euro een oud boek kopen met een mooie kaft. Als je de pagina’s grondt met gesso (een soort primer), kun je er weer op schrijven, tekenen en plakken.
Ervaring, kennis of een einddoel zijn niet nodig. Het kan niet fout gaan.
Doe waar je zin in hebt. Als het je leuk lijkt om te scheuren, ga scheuren, als je verf wilt uitproberen, zet wat klodders op papier. En verspreid de verf dan eens met je vingers of een bankpas.
Oordeel niet, maar ervaar.
Het mag ‘lelijk’ worden. Het handige van een boek is dat je het dicht kunt doen, de druk van een schildersdoek is bijvoorbeeld groter. Je mag ook pagina’s dichtplakken, uitscheuren, verbranden en je hoeft al helemaal niks te delen.
Denk nooit: ‘I lost it’. Bang zijn dat je ‘het’ kwijt bent, daar heeft elke creatieve geest weleens last van. Het komt weer.

Volg onze training Paper Love

Wil je ook creatief aan de slag? Flow-crafters Lisa Manuels (Elle Aime) bedacht samen met Erika Harberts (Mikodesign) acht projecten om met het papier uit het Flow Book for Paper Lovers aan de slag te gaan, zoals een mini-schrift en een opbergmapje. In acht video’s krijg je stap voor stap uitgelegd hoe je deze paper goodies maakt. Je kunt de training in eigen tempo volgen, in je ééntje, of samen met anderen tijdens een craftnight of crafternoon. Meer weten? Hier vertellen we je er alles over, en krijg je een kijkje in de training.

Meer lezen

Waarom schrijven in een dagboek zo goed voor je is.
De magie van creativiteit: dit kan het je brengen.
Waarom we zo houden van papier.

Tekst Catelijne Elzes  Illustraties Karen Schipper

BRON