Er zijn 5000 voedselbanken voor de bij (waar je gratis bloemzaadjes kunt ophalen)

Er openen binnenkort 5000 voedselbanken voor bijen. Bij de voedselbanken kun je gratis inheems en gifvrij bloemzaad ophalen om zo een betere leefwereld voor de bij te creëren. Want dat is hard nodig.

Op 8 april openen de voedselbanken in heel Nederland en Vlaanderen hun deuren, zodat op 22 april, Nationale Zaaidag, iedereen bloemen kan zaaien voor de bij. Vorig jaar werd er zo 140.000 vierkante meter bloemen gezaaid.

De Nederlandse bij heeft aandacht nodig

Bijen zijn een belangrijke schakel in onze voedselketen en ecosysteem. Ze vliegen van de ene naar de andere bloem op zoek naar nectar en stuifmeel en bestuiven zo 80 procent van onze eetbare gewassen.

Maar hoe minder bloemen (en daarmee nectar en stuifmeel), hoe moeilijker het voor de bij wordt om te overleven. En dat is de reden waarom het niet zo goed gaat met de Nederlandse bij. Door onze betegelde tuinen raakt de bij ondervoed. In de afgelopen 30 jaar is daardoor het aantal bestuivers, waaronder de wilde bij, met 75 procent afgenomen.

De oplossing is simpel

En hoe minder bijen, hoe meer de productie van onze groente en fruit in gevaar komt. Gelukkig is de oplossing simpel: meer bloemen zaaien en minder tegels in de tuin. Om de biodiversiteit te stimuleren, start stichting The Pollinators de actie Voer de Bij Bij. En jij kunt zo je steentje (of beter nog: bloemetje) bijdragen.

Haal vanaf 8 april je gratis bloemzaadjes bij één van de voedselbanken, plant ze in je tuin, op je balkon, in de perkjes bij de bomen in de straat of wip een tegel uit je (gevel)tuin. De bloemen trekken bijen en andere bestuivende insecten aan.

En nog een laatste tip: driekwart van de wilde bijen nestelt zich ondergronds. Laat alle takjes en blaadjes dus lekker in je tuin liggen. Hier stichten wilde bijen weer een gezin onder.

Lees meer

Zijn we de eerste generatie die de wereld beter achterlaat? Deze onderzoeker denkt van wel.
Deze keukenrestjes kun je veilig aan de vogels in je tuin voeren.
‘Morgen zie je het weer helder’ + meer levenslessen uit romans.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Unsplash/Michelle Atkinson
Gepubliceerd op 18 maart 2024

Scroll naar boven