Expert Wendy over daten: ‘Het mag ook liefde op het vierde gezicht zijn’

In het Flow-minicollege bespreken we een onderwerp waarover te leren valt. Deze keer: een les daten van Wendy van Voskuilen, matchmaker en liefdescoach.

Er is geen goed of fout

“Bij daten spreek je met iemand af om te kijken of er een relatie in zit. Zie jij het vooral als tijdverdrijf, gewoon voor de leuk, dan is het goed om dat duidelijk te maken. Sommigen daten twee keer per maand, anderen maken er een sport van. Het gaat er niet om wat verstandig is, maar om wat voor jou goed voelt.”

Durf kwetsbaar te zijn

“Zelfreflectie helpt: met een gezonde eigenwaarde date je relaxter. Je laat je geluk niet afhangen van een ander en dus heb je niet zo veel te verliezen. Dat maakt het makkelijker om kwetsbaar te zijn. Als je durft te vertellen wat er minder goed uitgepakt heeft in je leven, of waar je soms onzeker over bent, zal de ander dat ook sneller doen. Zo ontstaat er meer verbinding en verdieping.

Er zit niemand te wachten op een date die aan één stuk door vertelt hoe fantastisch alles wel niet is. Maar je hoeft ook weer niet meteen alle details van de pijnlijke breuk met je ex te delen of alle heftige gebeurtenissen in je leven. Dat kan later nog, een vertrouwensband mag stap voor stap groeien.”

Je kunt overal iemand tegenkomen

“Naast online daten met apps als Bumble of Tinder kun je ook iemand tegenkomen in de supermarkt, bij de dierenarts, in de sportclub of via de buren. Probeer ervoor open te staan en kijk of je af en toe iemand aan durft te spreken op een moment dat goed voelt. Leg het er niet te dik bovenop met een heel gekunstelde openingszin. Wees gewoon jezelf, prima als je soms wat stuntelig overkomt.

Online en offline daten hebben beide voor- en nadelen. Online is een makkelijke, snelle en laagdrempelige manier en er is veel aanbod. En er komen mensen voorbij die je anders misschien nooit zou tegenkomen. Maar achter een schermpje heb je wel eerder de neiging iemand af te wijzen op basis van een wensenlijstje. Het handige van offline daten is dat je meteen merkt of je nieuwsgierig bent naar elkaar.”

Verwacht niet dat je de perfecte partner vindt

“Die bestaat niet, en waarom zou je het willen? Je bent zelf ook niet perfect. Soms is er een enorme chemie, maar lijkt die verloren te gaan in bed. Of is het juist op dat vlak goed, maar lopen de gesprekken stroef.

Wanneer ga je door met iemand en wanneer stop je ermee? Daar heb ik een simpele stel­regel voor, al is ie wat ongenuanceerd. Als het grotendeels klopt in hoofd, hart en kruis, zit je goed. Maar elk onderdeel op honderd procent is niet realistisch.

Dat je zonder pardon doorgaat naar de volgende als iemand je niet bevalt, noem ik een shoppingmentaliteit. Ik zie wat dat betreft veel fobo in de liefde: fear of better options. Mijn advies? Gooi niet te snel de handdoek in de ring. De indruk op de eerste date hoeft niet alles te zeggen over de persoonlijkheid van de ander, het kan ook van de situatie afhangen.

Zo kan iemand verlegen en stil overkomen, maar misschien is diegene alleen nu even dichtgeklapt door de zenuwen. Leer iemand beter kennen en ga actief op zoek naar positieve eigenschappen. Het hoeft geen liefde op het eerste gezicht te zijn, op het derde of vierde gezicht kan ook.”

Als de chemie er niet is

“Tenzij bij de eerste date de alarmbellen afgaan, zou ik altijd voor nog een date gaan. Als date één ongecompliceerd, ontspannen en onderhoudend is – een beetje zenuwen of wat ongemak mag best – maar je nog niet meteen ‘head over heels’ bent, kijk dan in de dates erna wat jullie verbindt. Merk je dat de chemie uitblijft, zeg dan netjes en duidelijk dat er voor jou geen relatie in zit.

Ga het niet ontkrachten met ‘het ligt niet aan jou’ en vermijd smoesjes als ‘ik heb het erg druk’. Als je echt verliefd bent, speelt dat geen rol. Vraagt iemand door, blijf dan bij jezelf en benoem waar jij behoefte aan hebt in een relatie en wat je mist, zonder de ander te veroordelen. Of het nou gaat om een gevoel of bepaalde eigenschappen, daar kan niemand over in discussie gaan.”

Verander jezelf niet, maar pas je wel aan

“Als je niet jezelf kunt zijn bij iemand, is dat geen goed teken. En veranderen voor een ander kan de bedoeling niet zijn. Maar roep je steeds ‘ja, maar zo ben ik’ als je feedback krijgt, dan slaat het gesprek meteen dood. Terwijl het zo mooi is om samen te ontwikkelen en te groeien.

Dus geeft de ander na een aantal dates aan dat je wat weinig initiatief toont? Probeer dan toch eens te verrassen. En ben je niet de beste luisteraar? Val dan bewust eens stil om echt te horen wat de ander zegt – daar hebben jullie allebei wat aan. Lukt het niet om nader tot elkaar te komen en zijn de verschillen te groot? Oké, dan past het misschien minder goed.”

Eerste dates kunnen ook smooth verlopen

“Een date is geen spreekuur bij de dokter of een debatwedstrijd. Stap dus uit de rol van psycholoog of politicus, maar kom als jezelf. Probeer niet te veel te verwachten. Behoud je eigenwaarde en toon kwetsbaarheid, maar laat je vooral ook verrassen door de ­persoon tegenover je. Het zou zomaar de ware kunnen zijn.”

Wendy van Voskuilen werkte veertien jaar als recruitmentmanager voor verschillende bedrijven en gooide toen het roer om. Nu is ze recruiter in de liefde en helpt ze met haar bureau De MatchMaker mensen die op zoek zijn naar de juiste partner.

Meer lezen

Zo zorg je voor een schone lei in je dateleven (en waarom je dit wilt). 
Werkt slow daten? 
Hoe slow daten je helpt om echt een connectie te maken.

Interview Bente van de Wouw  Fotografie Yianni Mathioudakis/Unsplash.com
Gepubliceerd op 14 maart 2024

Scroll naar boven