Fans opgelet: op déze datum in november start het nieuwe seizoen van The Crown

Het wachten is eindelijk voorbij: Netflix brengt volgende week het zesde en laatste seizoen uit van The Crown.

Bedenker Peter Morgan kondigde begin 2020 nog aan dat er niet meer dan vijf seizoenen van The Crown zouden komen. Iets later in datzelfde jaar kwam hij daar tóch op terug. Nu kunnen we vanaf half november eindelijk genieten van het nieuwe en tevens laatste seizoen.

Op 16 november komt het eerste deel van het zesde seizoen van de serie op Netflix, dat in totaal uit twee delen bestaat. Het tweede deel van het laatste seizoen verschijnt op 14 december op de streamingdienst.

Het zesde seizoen van The Crown

Het eerste deel bestaat uit vier afleveringen, waarin de opbloeiende relatie tussen prinses Diana en Dodi-al Fayed wordt belicht, tot aan het auto-ongeluk waarin zij in 1997 om het leven komen, aldus ANP. Deel twee van het laatste seizoen van de Golden Globe-winnende serie bestaat uit zes afleveringen. Hierin is te zien dat Diana’s zoon prins William, worstelt met zijn terugkeer naar de universiteit na de dood van zijn moeder. Verder komen onder meer het gouden jubileum van koningin Elizabeth, het huwelijk van Charles en Camilla en de relatie tussen prins William en Catherine voorbij.

De cast bestaat uit onder anderen Elizabeth Debicki (prinses Diana), Dominic West (prins Charles), Imelda Staunton (koningin Elizabeth), Jonathan Pryce (prins Philip) en Meg Bellamy (Catherine Middleton).

Ophef over seizoen vijf

In november 2022 kwam seizoen 5 uit van The Crown en dat ging niet zonder slag of stoot. Oud-premier Sir John Major noemde de verhaallijnen in de vijfde reeks ‘zeer kwetsend’ en Tony Blair sprak van ‘complete onzin’. Ook actrice Judi Dench sprak haar afkeur uit. Netflix voegde na aanhoudende kritiek een waarschuwing toe aan de serie. Daarin staat dat het verhaal dat wordt verteld is gebaseerd op feiten, maar toch echt tot fictie gerekend moet worden.

Ook reageerden de acteurs uit The Crown bij de première van het vijfde seizoen in Londen op de ophef die ontstond over het nieuwe seizoen van de serie. “Ik denk dat veel mensen erg gevoelig zijn voor de show sinds de koningin stierf,” vertelde Dominic West toen tegen de BBC. “Veel mensen maken zich zorgen over wat erin zal komen, maar ik denk niet dat dat nodig is,” vertelde de acteur, die Charles speelt in de dramaserie. Jonny Lee Miller, die de voormalige premier John Major speelt in het programma, noemde het ‘ophef om niks’. “Ik denk dat het in de pers verkeerd is gepresenteerd.”

Dit artikel verscheen eerder op Margriet.nl.

Meer lezen

Drie boeken over het Brits koningshuis.
Terug in de tijd: 7 nostalgische series op Netflix.
Goed nieuws voor B&B Vol Liefde-fans: er komt een nieuwe ‘Winter Vol Liefde’.

Tekst Sanne van de Wetering  Fotografie Netflix
Gepubliceerd op 8 november 2023

Scroll naar boven