Francine Oomen over haar mental health: “Ik moest een pas op de plaats maken”

Dat Francine Oomen een nieuw boek heeft geschreven, kan niemand zijn ontgaan. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel is binnen een maand meer dan 100.000 keer verkocht. In het jubileumnummer van Flow vertelt Francine over haar ups en downs en hoe ze ermee om leerde gaan. Een sneak preview. 

“Door de overtuiging dat ik nooit goed genoeg was, ging ik steeds harder werken. Ik werd voortgedreven door mijn innerlijke criticus, de perfectionist en de slavendrijver. Toen de overgang om de hoek kwam kijken, joegen ze me bijna over de kling.”

“Dat viel samen met opnieuw een beëindigde relatie, mijn moeders overlijden en de suïcide van een dierbare vriend. Het was te veel tegelijk. Ik moest een pas op de plaats maken.”

Stilzitten? Nee, dank je

“Ik ben in therapie gegaan en ben van alles over de overgang gaan leren, om er daarna een boek over te schrijven – want dat stil­zitten, tja, dat is uiteindelijk toch niet aan mij besteed. Ik maak mee, ik onderzoek, ik leer en dan maak ik er iets van. Ik keer mijn binnenwereld naar buiten, in woord en beeld. Dat is wat ik in dit leven doe.”

“De afgelopen jaren heb ik me verdiept in Voice Dialogue en familieopstellingen, en er opleidingen in gedaan. Ik vond een tegengeluid voor de strenge innerlijke stem (…).”

Lesje gevoelens delen

“Ondanks mijn zware kanten kan ik oneindig genieten van kleine dingen. Van een appeltaart die goed lukt, een brood dat ik zelf gebakken heb, een kleindochter die vrolijk op mijn raam klopt.”

“Ik vind het belangrijk dat we beter leren communiceren met onszelf en met elkaar. Wat mij betreft wordt het verplicht op school: een vak dat draait om onze binnenwereld. Wie ben ik, hoe zit ik in elkaar, wat zijn mijn superpowers en waar ben ik niet zo goed in? Hoe los ik conflicten op: die in mezelf en die met de ander?”

Leren praten, leren luisteren, leren dat je kwetsbaar opstellen voor verbinding zorgt. Het zou zo veel ellende en vastgelopen mensen schelen.”

Het hele interview met Francine Oomen lees je in Flow 10, het nummer dat 29 november (2023) uitkomt.

Meer lezen

Quarterlife crisis: het is een ding en zo ga je ermee om.
Lijken schrijver Francine Oomen en Hoe overleef ik-personage Rosa op elkaar?
Francines nieuwste Hoe overleef ik-boek voor twintigers en dertigers vind je hier.
Waarom een boek schrijven als het niet gepubliceerd wordt? Chris Muyres probeerde het.

Interview Jantine Jongebloed  Fotografie Danique van Kesteren
Gepubliceerd op 12 oktober 2023

Scroll naar boven