Fris, licht en kleurrijk: 5x recepten voor de lente

Voor veel mensen, inclusief online editor Merel, is de lente het moment waarop dingen weer een beetje anders mogen. Dat geldt ook voor wat we koken.

Eerlijk gezegd heb ik wel weer even genoeg pompoen en pastinaak gezien voor dit jaar. Het is tijd voor frisse smaken, lichtere maaltijden en: meer kleur op je bord. En om het lentefeest compleet te maken: ik kijk alweer uit naar de eerste keer dat ik weer buiten zal eten. Met mijn voeten in het gras en een kom salade op schoot. Ik weet het, ik maak het misschien meteen wel een beetje romantisch, maar dat is ook wat de lente met je doet.

Ik verzamelde vijf recepten die mij heel geschikt lijken voor het komende seizoen. Het zijn stuk voor stuk gerechten die gemakkelijk zijn om te maken en niet veel tijd kosten. Mochten we dan een paar van die uitzonderlijk mooie lentedagen krijgen, dan wil je geen uren in de keuken staan. Het zonnige balkon of de tuin roept.

Mac and cheese met courgette en citroen (Francesca Kookt)

Mac and cheese is, als je het mij vraagt, het ultieme comfort food. Ik associeer dat eerder met de herfst of met de winter. Maar toen ik dit recept tegenkwam, met toevoegingen als citroen, frisse kruiden en courgette, veranderde het opeens in een lentemaaltje dat ik zeker eens op het menu ga zetten.

Je vindt het recept hier.

Makkelijke quiche met spinazie en tomaat (Foxes Love Lemons)

Stel je even voor: je schuift een makkelijke quiche in de oven en ondertussen ga jij met een wijntje op je balkon zitten wachten tot je maaltijd klaar is. Pak je nog net even die laatste zonnestralen na je werkdag mee, eet je daarna een heerlijke maaltijd. Ik teken ervoor.

Je vindt het recept hier.

Asperges uit de oven (The Simple Veganista)

Een gerecht met asperges mag in de lente natuurlijk niet ontbreken. Wist je dat je (groene) asperges ook heel goed in de oven kunt bereiden? Bij het zien van de food foto’s bij dit recept loopt het water me echt in de mond.

Je vindt het recept hier.

Perfect gebakken nieuwe aardappeltjes (Eef kookt zo)

Nog zo’n typische lentehit: nieuwe aardappels. Die kun je natuurlijk op allerlei manieren eten, maar mijn favoriete manier is toch wel door ze te roosteren in de oven. In dit recept lees je hoe je dat het beste doet.

Je vindt het recept hier.

Salade met aardbeien en geitenkaas (Deb’s Bakery & Kitchen)

De lente voelt ook altijd een beetje als het startschot om weer aan de maaltijdsalades te gaan. Heb je de combinatie aardbei-geitenkaas weleens geprobeerd? Avocado zou ook nog een lekkere toevoeging kunnen zijn.

Je vindt het recept hier.

Meer lezen

De lente vieren met rabarbercompote.
Een verse blik op je voorjaarsschoonmaak.
Vijf makkelijk te kweken groenten.

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Leonie Wise/Unsplash.com
Gepubliceerd op 20 maart 2022, laatst bewerkt op 10 april 2024

Scroll naar boven