Fruitschaal of koelkast? Dit is de beste manier om je groente en fruit te bewaren

Voldaan kom je thuis van de supermarkt: je hebt weer allerlei gezonde dingen ingeslagen *schouderklopje*. Je mikt fruit en groente in de koelkast, dan blijft het lekker lang goed, toch? Blijkt dat toch niet de beste keuze.

Producten op de ‘verkeerde’ plek bewaren kan ervoor zorgen dat ze eerder bederven of smaak verliezen. Zonde, want dat leidt weer tot voedselverspilling. Met deze tips bewaar je je vitamientjes langer én blijven ze smaakvol.

De ‘verkeerde’ plekken

Appels kun je beter in de koelkast bewaren. Tomaten, paprika’s en komkommers dan weer beter in een schaal, vertelt Toine Timmermans, voedselexpert en directeur van Samen Tegen Voedselverspilling aan De Morgen. Timmermans: “Het aroma van een tomaat is weg als je die een week in de koelkast bewaart.” Niet gek dus, dat tomaten en komkommers in het rijtje ‘meest verspilde groente’ staan, meldt het Voedingscentrum.

Let wel: dat betekent niet dat je die groenten nu gezellig tussen je bananen en mandarijnen op de fruitschaal moet leggen. Volgens Het Voedingscentrum is het namelijk beter om deze ‘vruchtgroenten’ op een aparte schaal te leggen of in de eventuele verpakking waarin je ze kocht. Dat geldt ook voor avocado, aubergine en courgettes.

En om het je nog makkelijker te maken: let ’s zomers een beetje op. Bij temperaturen boven de 25 graden is de koelkast weer wel de betere plek.

Koud en donker

Ook wortel en ui worden veel weggegooid omdat ze verkeerd bewaard worden. Het beste kun je deze wintergroenten op een droge, koele plek leggen. In de voorraadkast bijvoorbeeld, bij de aardappelen. En je citrusvruchten (ja, ook die gedijen daar het beste).

‘Zacht’ en/of gesneden fruit zoals aardbeien en frambozen kun je wel kwijt in de koelkast. Nectarines en galiameloenen leg je liever op een aparte fruitschaal op tafel.

Bij het Voedingscentrum vind je een lijstje met de beste plekken om verschillende soorten groente en fruit te bewaren. Ook heeft het Voedingscentrum deze handige tool waarmee je zelf (ook andere etenswaren) kunt opzoeken.

Meer lezen

Snoepen tegen voedselverspilling (met deze Utrechtse snoepjes).
Geen idee wat je vanavond moet koken? 3 tips om te koken met ChatGPT.
Ondernemer Laura redt miljoenen afgekeurde bananen.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Oleksandra Stets/Stocksy
Gepubliceerd op 1 november 2023

Scroll naar boven