Ga je confrontatie altijd uit de weg? Dit stappenplan kan je helpen

Een meningsverschil op je werk of iemand die voordringt in de supermarkt: iedereen krijgt weleens te maken met conflict. Gelukkig zijn er volgens experts gezonde manieren om ermee om te gaan.

Waarom vermijden we eigenlijk conflict? Het antwoord is vrij simpel: we associëren het met gevaar.  Karen Osilla, hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen aan Stanford Medicine, vertelt hoe het zit: “Bij sommige mensen lokt alleen de gedachte aan confrontatie al een stressreactie uit, compleet met hoge hartslag, gespannen spieren en kortademigheid. Die lichamelijke reacties koppelen we aan gevaar.”

Er zijn voordelen

Dat het stress kan opleveren wil niet zeggen dat je confrontatie dan maar het beste kunt vermijden. Integendeel, uit onderzoek blijkt namelijk dat het oplossen van conflicten goed voor je is. Het verbetert je welzijn, je ervaart minder stress en je krijgt meer zelfvertrouwen. Met deze tips kun je voortaan vol vertrouwen de confrontatie aangaan:

Oefen eerst bij iemand die je vertrouwt.
Bo Seo is auteur van het boek ‘Good Arguments: How Debate Teaches Us to Listen and Be Heard’. Hij geeft de tip om het oneens zijn gewoon eens te oefenen. Het liefste bij iemand die je vertrouwt, zodat je een eerlijk en open gesprek kunt hebben. “Zie een meningsverschil als een soort spier die je kunt trainen. Hoe meer je oefent, hoe sterker ie wordt,” aldus Seo.
Begin rustig.
Een pittig gesprek beginnen kan erg lastig zijn. Sheila Heen is co-auteur van ‘Difficult Conversations: How to Discuss What Matters Most’. Als expert op het gebied van moeilijke gesprekken adviseert ze niet te veel tijd te verspillen met het invullen van waarom een ander iets doet. Beter kun je rustig vertellen wat je dwarszit, zo van: hé, misschien heb je het niet door, maar ik ruim regelmatig jouw spullen op. Zo focus je op het effect dat de situatie op jou heeft.
Vertel hoe je je voelt.
Nadat je gezegd hebt wat je precies dwars zit, kun je vertellen hoe je je erbij voelt. Dat is volgens de deskundige erg belangrijk: “Krop je emoties niet op, want die kunnen zich dan ombuigen naar boosheid, passief-agressieve opmerkingen of beschuldigingen.” Nodig de ander ook uit om zijn of haar gevoelens te delen.
Voer een ‘leergesprek’.
Zodra je allebei je emoties deelt, kun je een leergesprek voeren. Wissel perspectieven uit en los het probleem samen op. Als een vriend steeds plannen afzegt, kom je er in zo’n leergesprek misschien achter dat hij niet goed in zijn vel zit. Daarna kun je samen een plan maken om toch contact te  blijven houden. “Luister, vraag door en geef mogelijke oplossingen.”
Onthoud dat je alleen controle hebt over je eigen acties.
Hoe duidelijk je ook communiceert: je kunt nooit weten hoe de ander zal reageren. Karen Osilla vertelt wat je kunt doen als het gesprek niet goed uitpakt: “Heb compassie met jezelf. Zeg tegen jezelf dat je gedaan hebt wat je kunt.” Die confrontatie ben je toch maar mooi aangegaan.

Meer lezen

Zo wissel je van kijkrichting (en los je problemen ook echt op).
Nog meer tips voor tijdens een moeilijk gesprek.
Praten over gevoelens.

Tekst Nadie van Moorselaar  Bron The New York Times  Afbeelding
Gepubliceerd op 17 september 2023

Scroll naar boven