Categorieën
RSS feeds

Gewaagde keuze: zal Amalia alsnog lid worden van het omstreden Amsterdams studentencorps?

Het Amsterdams studentencorps is deze week in opspraak vanwege seksistische speeches van corpsleden. Onze prinses Amalia gaat komend jaar ook studeren in Amsterdam en gaf eerder in een interview aan dat ze graag bij het studentencorps in Amsterdam wil aansluiten. Iedereen vraagt zich nu af of Amalia dit nog steeds gaat doen.

Amalia bij het Amsterdams studentencorps

Het Amsterdams studentencorps kwam een paar dagen voor de fysieke inschrijving – leden moeten zich niet alleen online aanmelden maar ook in persoon – in het nieuws wegens seksistische uitspraken tijdens de lustrumviering.

Prinses Amalia (18) liet in haar biografie van Claudia de Breij weten dat ze graag bij het Amsterdamse studentencorps zou willen. Het is echter niet bekend of prinses Amalia zich zeker weten aansluit bij het studentencorps wanneer zij in de hoofdstad gaat studeren. Als ze het zou willen, dan kan ze zich nu niet inschrijven, want de inschrijvingen zijn opgeschort.

Jeroen Snel, royalty-expert, gaf in RTL Boulevard aan dat hij denkt dat Amalia wel gewoon lid gaat worden. “Er moet een cultuuromslag komen, de rotte appels moeten eruit. Maar als alle interne onderzoeken zijn afgerond en de leden hun leven hebben gebeterd, dan wordt ze gewoon lid.”

Koninklijke familie bij het corps

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil niet reageren op de vraag of de recente gebeurtenissen invloed hebben op de keuze van Amalia. De studententijd van de troonopvolgster wordt beschouwd als een privékwestie.

Lid zijn van het corps is echt een ding bij de koninklijke familie. Juliana, Beatrix en Willem-Alexander zaten alledrie bij het studentencorps Minerva in Leiden. Onder andere prins Bernhard jr., prinses Laurentien, prins Maurits en prinses Marilène zaten bij het Groningse Vindicat.

Lees ook
Schokkende videobeelden Amsterdams studentencorps: halfnaakte vrouwen stoten tegen mannenhoofden

Seksistische speeches

Maandag maakte Heleen Vos, voorzitter van A.S.C./A.V.S.V., bekend dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het corps. Honderden leden voelen zich onveilig na speeches tijdens het lustrum. Daarbij zou naar vrouwen zijn verwezen als “sperma-emmers” en zij zouden “niks en niks meer zijn dan een hoer”. Mannen zouden “de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken”.

In het boek van Claudia de Breij over Amalia vertelde de prinses dat ze sowieso bij het corps zou willen. “Met een jaarclub, alles erop en eraan.” Aangezien de prinses in september begint aan haar studie Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam, zou A.S.C./A.V.S.V. de vereniging zijn waarbij Amalia zich dan zou aansluiten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, Story | Beeld: Brunopress

The post Gewaagde keuze: zal Amalia alsnog lid worden van het omstreden Amsterdams studentencorps? appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON