Goed nieuws (en een cadeautip): dit doet de NS met oude treinmaterialen

Op zoek naar een origineel cadeau? De NS upcyclet oude treinonderdelen en maakt er duurzame producten van. 

Er wordt vaak geklaagd over de NS, maar één ding moet je ze nageven: duurzaam zijn ze wel. Sinds kort doen ze er nog een schepje bovenop: oude treinonderdelen worden hergebruikt door er duurzame cadeaus van te maken. Blauw-gele pantoffels bijvoorbeeld, gemaakt van ex-stoelbekleding, of een vogelhuisje gemaakt van een reisinformatiebord.

Afval bestaat niet

Wist je dat de gele reisinformatieborden van de NS vijf keer per jaar worden vervangen? Elk jaar worden er zo vijftienduizend oude borden verwijderd, maar die gaan dus niet het vuilnis in. Hetzelfde geldt voor veel onderdelen uit oude Koploper-treinen of Sprinters. ‘Afval bestaat niet,’ is het motto van de NS, die altijd wel een bestemming kan bedenken.

Van laptoptas tot slippers

De spoorwegen doen dat niet alleen, ze werken samen met creatieve en duurzame ondernemers als VerdraaidGoed. Resultaat: uitzonderlijke laptoptassen en het grappig bedachte Vier op een Reisspel. Andere ondernemers, zoals OML Fashion, maakten producten als de comfortabele Home Locomotion Slippers.

NS Upcycle Shops

Waar je die duurzame cadeaus kunt krijgen? Ze worden verkocht in NS Upcycle Shops, die elk jaar opnieuw tijdelijk worden geopend op de Nederlandse stations. Even een oog in het zeil houden dus. Al kun je ze ook bestellen via deze website. Scheelt weer wachttijd: toch een plus als het om treingerelateerde zaken gaat.

Meer lezen

Cadeaustress? 4 tips die het kunnen voorkomen.
Goed nieuws: er komt een directe nachttrein naar een outdoor-walhalla in Duitsland.
Aantal verpleeghuizen krijgt ’treincoupé’ voor mensen met dementie om herinneringen op te halen.

Tekst Caren Maris  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 20 december 2023, laatst bewerkt op 11 februari 2024

Scroll naar boven