Goed nieuws: hoe podcasts eenzaamheid kunnen verminderen (+ luistertips)

Sommige podcasts kunnen je het gevoel geven dat je naar een gesprek tussen vrienden luistert. Of ze daarmee ook eenzaamheid kunnen verminderen? Onderzoek en experts bieden duidelijkheid.

Uit onderzoek dat in 2022 werd gepubliceerd in wetenchappelijk tijdschrift Plos one blijkt dat luisteren naar podcasts onze behoefte aan verbondenheid kan bevredigen. Dit is voornamelijk het geval bij het beluisteren van informele podcasts door mensen die ergens ‘bij willen horen’ – we blijven graag op de hoogte.

“Luisteren naar een boeiende podcast kan absoluut een vorm van sociale voldoening geven,” bevestigt psychotherapeut Meg Gitlin aan Huffpost. “Deze gesprekken, vooral die met meerdere hosts, kunnen dynamisch zijn en aanzetten tot nadenken.” Daarnaast kan een podcast een gevoel van herkenning bieden, als de hosts kletsen over iets wat jou ook aangaat.

Eenzaamheid verminderen?

Relatietherapeut Kati Morton vertelt dat je ‘gekend’ en ‘begrepen’ voelen belangrijke factoren zijn om sociale voldoening te vinden. “Als luisteraar deel je niets over jezelf, maar het kan er wel voor zorgen dat we weten dat we niet alleen zijn, en soms ook inzichten bieden.”

Wel is het volgens Gitlin belangrijk om te erkennen dat er beperkingen zijn aan de verbinding die je uit podcasts kunt halen. Als luisteraar maak je namelijk niet echt deel uit van het gesprek.

Voor de introverten onder ons

Podcasts kunnen sociaal contact dus niet vervangen, en zijn hoofdzakelijk bedoeld voor entertainment en educatie. Toch begrijpt Gitlin best dat sommige mensen liever even die koptelefoon opzetten om naar anderen te luisteren, dan dat ze een naaste opbellen.

“Vaak kost het minder energie om een omstander van een gesprek te zijn, dan er zelf een te voeren. We vinden het prettiger om dan te luisteren naar mensen die ons iets leren of die onze overtuigingen bevestigen.” Dat creëert een gevoel van veiligheid.

Zin in een gesprek waar je niet aan mee hoeft te doen? 5 podcasttips

Dit komt nooit meer goed – Roos Schlikker en Malou Holshuijsen gaan op zoek naar non-succesverhalen. Op welk moment in je leven dacht je: dit komt nooit meer goed?
Aaf en Lies lossen het wel weer op – Aaf Brandt Corstius en Lies Visschedijk behandelen wereldproblematiek, problemen van luisteraars en eigen issues. Lies sluit iedere aflevering af met een natuurverhaal in de categorie ‘dat heb ik nooit geweten’.
Echte Oogappels – Voor de fans van de serie: experts delen hun visie op allerlei problemen die in Oogappels aan bod komen.
Maandag klaagdag – Vrienden Robbert Rodenburg en Daan Hoogervorst gaan met elkaar in gesprek en zeuren eens lekker over het leven.
Hoe ben je zo?! – Psychologen en vrienden Thijs Launspach en Lennard Toma vertellen elke aflevering over psyche en persoonlijkheidskenmerken. Want kennis zorgt voor begrip, voor jezelf en anderen.
De lesbische liga podcast – Vera Siemons en Annefleur Schipper nodigen iedere week gasten uit en kletsen over queer zijn, vooroordelen en inclusie.

Meer lezen

Eenzaam en geen zin in gezelschap? 3x tips.
Lees meer positief nieuws.
Lekker rustig: met dit kanaal kun je vanuit huis luisteren naar het bos.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Bron Huffpost  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 23 november 2023

Scroll naar boven