Goed nieuws: met deze tool help je naasten met mentale struggles

Hoe herken jij dat iemand niet lekker in zijn vel zit? Dat kan best lastig zijn, want we zijn allemaal erg goed in struggles verbergen en maar doorgaan alsof alles oké is. Daarom lanceerde koningin Máxima met MIND Us, een stichting die de mentale weerbaarheid van jongeren probeert te vergroten, een tool die je kunt gebruiken om naasten te helpen.

Hoewel De Checkers dus geen tool is die mensen met (beginnende) mentale klachten zelf gebruiken, is het platform er wel om deze groep te helpen. MIND Us maakte De Checkers namelijk samen met degenen die struggelen, en dan specifiek jongeren, omdat hun mentale gezondheid al een poos onder druk staat. Dat blijkt uit diverse onderzoeken.

Volgens MIND Us ontstaat 75 procent van de psychische klachten voor het 25e levensjaar. Daarom realiseerde de stichting de gratis online tool, die is bedoeld voor bijvoorbeeld sportcoaches, studieloopbaanbegeleiders en docenten, maar ook familieleden, collega’s en andere ‘supportfiguren’ die dicht bij jongeren staan.

Dus, hoe is het nou écht met je?

Door in samenspraak met jongeren tot 25 jaar de tool te ontwikkelen, hoopt overkoepelende organisatie MIND een effectief en laagdrempelig hulpmiddel te bieden, omdat ie aansluit bij hun wensen en behoeften. Namelijk dat iemand hen écht ziet en hoort en op een fijne manier met hen in gesprek raakt over beginnende mentale struggles. In de toekomst hoopt de stichting doelgroepspecifieke versies van de tool te kunnen ontwikkelen.

Omarmen

Fijn aan de lancering van De Checkers is dat organisaties die met jongeren werken enthousiast zijn over de tool, vertelt Frederieke Vriends, directeur van MIND Us. “Onder meer SportCity, Scouting, Lucia Marthas Institute of Performing Arts en NOC*NSF omarmen De Checkers, en gaan kijken op welke manier zij de online tool structureel kunnen gaan inzetten in hun organisatie. Dit benadrukt de toewijding van deze organisaties om bij te dragen aan de mentale gezondheid van jongeren. Wij hopen dat veel organisaties hun voorbeeld volgen.”

Zo bied je hulp

Via de website van De Checkers kun je als naaste of supportfiguur verschillende modules volgen. Fijn, want enkel aan iemand vragen of ‘alles goed?’ is, is niet altijd de beste manier om iemand die worstelt te helpen. Mensen, en al helemaal jongvolwassenen en pubers, zijn nu eenmaal lastig te lezen.

De tool bestaat uit drie korte, toegankelijke modules van vijftien minuten. Je kunt ze allemaal volgen of maar één.

Hoe herken je dat iemand niet lekker in zijn vel zit?
Hoe ben je een goede gesprekspartner?
Hoe help je iemand verder?

Voor wie weinig tijd heeft, maakte De Checkers ook een snelwijzer. Een samenvatting van wat je kunt doen om iemand te helpen. Die vind je hier.

Meer lezen

Alles oké? Koningin Máxima bezig met hulplijn bij (beginnende) mentale klachten.
Goed nieuws: op deze plekken kun je snel (en gratis) terecht voor mentale hulp.
Dankzij deze podcast begrijp je beter wat er in je hoofd gebeurt.
Zo voel jij je minder vaak alleen: tips van stichting MIND.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 5 april 2024

Scroll naar boven