Goed nieuws: zo reis je vanaf 2024 véél goedkoper naar Parijs en Berlijn

Een tripje naar Berlijn of Parijs is fijn, maar kan al snel duur uitvallen. Daarom een goed nieuwtje voor iedereen die (milieu)bewuster en goedkoper Europese steden wil ontdekken.

Een bezoek aan de Eiffeltoren of Berlijnse Muur, slenteren langs oude gebouwen, neerstrijken voor een croissant of currywurst. Parijs en Berlijn zijn fijne steden om te bezoeken. Met de trein, auto, bus of het vliegtuig ben je in no time in de populaire hoofdsteden. Toch kunnen de kosten en gevolgen voor het milieu al snel oplopen, afhankelijk van welk vervoersmiddel je neemt.

Een goedkope (en slow) trip

Vanaf voorjaar 2024 zet het nieuwe Nederlandse bedrijf GoVolta dagelijkse treinen naar Parijs en Berlijn in, vertelt oprichter Hessel Winkelman aan de Volkskrant. De reis zal langer duren dan de bestaande ritten, maar een treinticket kan wel zeventig procent goedkoper uitvallen.

GoVolta mag vanaf 1 mei 2024 naar Berlijn rijden en vanaf 14 juni naar Parijs. In acht uur ben je in Berlijn en in zesenhalf uur in Parijs. Ga je met de snellere concurrenten, dan sta je in zes uur in de Duitse hoofdstad en drieënhalf in de Franse. Extra tijd dus om dat boek uit te lezen, een uiltje te knappen of een podcast te luisteren. Een standaardtweedeklasplek zal volgens Winkelman minder dan tien euro gaan kosten. De kosten blijven voornamelijk laag doordat het (tweedehands) materiaal geleast wordt, en doordat ze maar één keer per dag reizen, waardoor de bezettingsgraad hoog is.

Treinreizen naar nog meer steden

De ondernemer heeft samen met zijn compagnon ook al een bedrijf dat sinds 2020 nachttreinen naar Oostenrijk en Tsjechië aanbiedt. En als het aan het duo ligt, blijft het niet bij enkel deze steden. Zo zijn er ook plannen voor ritten naar onder meer Basel, Praag en Kopenhagen.

Er zijn meer bedrijven die internationale treinen willen inzetten. Dat kan na 2025 haalbaar worden, omdat de NS vanaf dan het ‘alleenrecht’ op internationale ritten verliest. Of er daadwerkelijk nog meer treinen naar Europese steden zullen reizen, valt nog te bezien. Het is namelijk ook afhankelijk van de capaciteit van de Nederlandse spoorwegbeheerder ProRail.

Welk vervoersmiddel is nou écht het beste voor het milieu?

Van alle vervoersmiddelen is de auto het vervuilendst, volgens het CBS. Dat komt met name doordat je in auto’s minder mensen kunt vervoeren dan in een vliegtuig, dat op nummer twee staat. Met de trein reizen zorgt voor de minste CO2-uitstoot. Goed nieuws dus, die nieuwe ritten.

Meer lezen

5 Franse steden om naartoe te treinen (binnen 6 uur).
Goed nieuws (en een cadeautip): dit doet de NS met oude treinmaterialen.
Nog geen vakantieplannen? Ga eens met de trein op reis (dit is waarom).
Duurzaam reizen: 4 tips.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Bron de Volkskrant  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 1 januari 2024

Scroll naar boven