Handig om te weten: tips om water te besparen

Alles wordt duurder dus het is tijd om te besparen in huis! Je watergebruik verminderen kan je behoorlijk wat kosten schelen. Onbewust gaan er namelijk behoorlijk wat liters doorheen op een dag. Maar waar en hoe bespaar je dan precies? Wij geven tips om flink wat water te besparen.

In de keuken, badkamer, toilet en tijdens het wassen kun je een hoop geld besparen. Hier lees je tips over wat te doen om water te besparen als je je in één van deze ruimtes bevindt.

Water besparen in de keuken

De keuken is een van de plekken in huis waar we veel water verbruiken. Onopgemerkt gaat er veel meer water doorheen dan je zou denken. Sommige tips zijn best vanzelfsprekend, maar lees ze vooral als reminder. 

Zet de warme kraan niet te vaak en te lang open. Als het lang duurt voor het water warm wordt, kun je het water, wat je zou laten wegstromen, eerst opvangen in een pan tot het warm is. Het koude water kun je daarna gebruiken voor andere doeleinden.
Zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol zit, niet na één middagje al spoelen. Zo hoeft het apparaat minder vaak aan en bespaar je zowel water als stroom.
Gebruik de eco-stand van de vaatwasser. Ook dit bespaart je water en energie. Gebruik geen snelle programma’s, want die slurpen energie.
Gebruik een waterbesparend mondstuk op de kraan. Zo kan je voorkomen dat er onnodig veel water uit de kraan komt. Je herkent deze waterbesparende kranen aan het logo van Kiwakeur laagverbruik of aan volumestroomklasse Z.
Spoel de vaat niet af voordat je het in de vaatwasser plaatst. Dit is niet nodig, want de vaatwasser kan dit zelf goed schoon krijgen. Mocht je veel olie- of etensresten op je pannen en borden hebben, neem dit dan af met een keukenpapiertje.
Was je groente en fruit in een bak. Wanneer je ze spoelt onder de kraan gaat er meer water verloren dan je denkt. Vul een bakje met water en was zoveel mogelijk fruit (voor die dag) in één keer.
Gooi water niet zomaar weg. Na je groente te hebben gewassen of teveel water te hebben gekookt, kan je dit makkelijk gebruiken voor je plantjes bijvoorbeeld. Spoel het zeker niet door de gootsteen.

Water besparen in de badkamer

Het grootste deel van ons watergebruik gaat op in de badkamer. Ruim 46,2 liter water gebruiken we per persoon per dag in de douchecabine. Het doorspoelen van het toilet is ook nog eens goed voor 30,2 liter per persoon per dag. Genoeg ruimte voor besparing dus.

Douche korter. Deze heb je misschien al vaker gehoord, maar hoe korter je doucht, des te minder water je verbruikt. Als je het lastig vindt om dit bij te houden, probeer je douchebeurt dan te timen.
Gebruik een waterbesparende douchekop. Net zoals bij de kraan in de keuken, kun je ook voor je douchekop een waterbesparende variant kopen.
Vang het koude douchewater op wanneer het water opwarmt. Het moment dat jij de douche aanzet wacht je vaak 30 seconden of langer voordat je eronder stapt. Hier gaat dagelijks veel water aan verloren. Vang dit koude water op in een bak en gebruik het vervolgens om iets mee af te spoelen of je planten water te geven.
Ga douchen in plaats van in bad. Een bad nemen kan op z’n tijd enorm ontspannend zijn, maar je verspilt er ook veel water door. Voor een vol bad gebruik je vaak al 120 liter water. Daarmee kun je drie keer vijf minuten lang douchen. You decide!
Laat de kraan niet onnodig lopen. Niet alleen de doucekraan, maar ook de kraan van de wasbak of gootsteen. Zet de kraan uit tijdens het douchen of scheren. Het is onnodig om het water dan te laten lopen.

Water besparen op het toilet

Hierboven werd het al benoemd, maar per dag gebruiken we per persoon dagelijks ruim 30 liter water om het toilet door te spoelen. Dat is zonde!

Misschien heel logisch, maar: druk op de juiste knop. Een kleine knop voor een kleine boodschap en de grote knop voor de grote actie. Als je onnodig de grote knop gebruikt, verspil je ook onnodig meer water.
Geen afval gooien in je wc. Te veel troep in je toilet kan zorgen voor verstoppingen en verontreiniging, waardoor je ook weer onnodig water en energie verbruikt.
Verminder het waterverbruik met een gevulde fles(sen) met water in de spoelbak. Zo zorg je ervoor dat de spoelbak eerder denkt dat hij vol zit en zal hij dus minder water per keer door het toilet spoelen. Maar er moet natuurlijk wel voldoende water in de spoelbak zitten, anders krijg je verstoppingen in het riool. Houd 6 liter aan bij een grote en 3 liter aan bij een kleine boodschap.

Lees ook
Word weer baas over je geld: 5 budget besparingstips van PorteRenee

Water besparen tijdens het wassen

Ook met de wasmachine kun je water besparen, want tijdens het wassen van kleding wordt er ook een hoop water verbruikt.

Was op een lagere temperatuur. Je bespaart hier energie mee en de was wordt ook met 30 graden schoon. Gewoon doen dus!
Net zoals eerder aangegeven over de vaatwasser: zet de wasmachine alleen aan als deze vol zit. Zo hoeft de machine minder vaak aan en verbruik je dus minder water. Een ander voordeel is dat de was er ook schoner door wordt, omdat er meer wrijving ontstaat door meer kleren.
Kies voor het ecoprogramma. Voor je energierekening is dit al een enorme plus, omdat het zon dertig procent minder energie verbruikt. Soms gebruikt het ecoprogramma ook minder water. Het doet er langer over om warm te worden en wordt bij lange na niet zo warm als een normaal programma, hierdoor verbruikt dit programma minder energie. Het enige nadeel is dat het wasmiddel soms slechter uit het wasgoed spoelt.
Sla de voorwas over. Vaak is dit programma helemaal niet nodig. Wanneer er echt grote vlekken in je was zitten, kun je ook een vlekkenverwijderaar gebruiken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet, Milieucentraal | Beeld: Getty Images

The post Handig om te weten: tips om water te besparen appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven