Categorieën
RSS feeds

Hanne (34) heeft hiv: ‘In mijn Tinder-profiel had ik ‘hiv+ & happy’ staan’

Ruim veertig jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door de dodelijke ziekte aids, die werd veroorzaakt door het hiv-virus. Inmiddels kunnen hiv-patiënten dankzij medicijnen gelukkig een goed en gezond leven leiden, weten ook Anne, Melitia en Hanne uit ervaring. 

Hanne (34, contactspecialist en student) woont samen met Sunil (39) en hun drie honden. Ze weet sinds 2015 dat ze hiv-positief is.

Hanne met hiv

“Ik kwam net uit een wat langere relatie en was weer aan het daten toen ik besloot me te laten testen op soa’s. ‘Ook op hiv?’ vroeg de arts, waarmee er in mijn ogen toch een klein obstakeltje werd opgeworpen. ‘Ja, ook op hiv,’ antwoordde ik toch maar. Een kleine week later werd ik gevraagd langs te komen om de uitslag te bespreken. Dan weet je dat het niet goed is.

Nu ben ik Hanne-met-hiv, was het eerste wat ik dacht toen ik het hoorde. Ik gaf mezelf meteen een label. Op weg naar huis belde ik een vriendin huilend op. Zij reageerde heel goed, ze zei dat ze van me hield en dat ik de tijd moest nemen. Ze gaf me alle steun. Iedereen eigenlijk die ik het in de weken erna vertelde.

Het bericht met zo veel mensen delen, hoorde bij mijn verwerkingsproces. Ik had steun van mijn omgeving nodig en kreeg die gelukkig ook.”

Niet detecteerbaar

“Ik slik één pil per dag, mijn viral load (de hoeveelheid virus in het lichaam, red.) is niet detecteerbaar, waardoor ik het virus niet meer kan overdragen en mijn weerstand is goed. Doordat ik er zo op tijd bij was, is me een hoop medische ellende bespaard gebleven. Ik ben er nooit ziek van geweest, sterker nog: in de periode dat ik positief testte, voelde ik me fitter en gelukkiger dan ooit doordat ik na mijn relatie eindelijk weer gelukkig was.

In het begin zette ik een wekker om geen pil te vergeten. Het maakte niet uit wat ik aan het doen was, ik moest en zou die pil precies op tijd nemen. Tegenwoordig ben ik daar relaxter in geworden. Ik ben amper meer met hiv bezig, alleen nog als ik mijn medicijnen voor een vakantie in zowel mijn hand- als ruimbagage doe, of ik een telefoontje van de Hiv Vereniging krijg met een interviewverzoek.”

Lees ook
Anne (32) is hiv-positief: ‘Ik was 16 en binnen no time wist de hele school het’

Hiv & happy

“Mijn huidige vriend wist vanaf het begin dat ik hiv-positief ben, ik had ‘hiv+ & happy’ in mijn Tinder-profiel staan. Zo hield ik mannen die het niet konden handelen tenminste meteen buiten de deur.

Sunil vertelde dat hij mijn foto’s had gezien en meteen voelde dat hij voor mij wilde zorgen. Ondanks dat ik mezelf niet zie als iemand voor wie moet worden gezorgd, waardeerde ik dat heel erg. Hij vond me niet zielig, maar wilde me steunen. Hij is echt een heel goede gozer.

Het klikte tussen ons en binnen een maand woonden we samen. Dankzij de medicatie kan ik het virus niet aan hem overdragen; de gevoeligste test vindt het virus niet meer in mijn bloed. Sunil en ik hebben dus onbeschermd seks, net als anderen die in een vaste relatie zitten.”

Wake-upcall

“Het label ‘Hanne-met-hiv’ dat ik mezelf in het begin gaf, voel ik niet meer. Dat stigma was van korte duur. Ik vind mezelf mooier en sterker geworden, ik ben mezelf meer gaan waarderen. De diagnose was een wake-upcall, die me deed realiseren waar mijn lichaam en geest allemaal toe in staat zijn.

Waar ik het in het begin met iedereen deelde, doe ik dat nu niet meer. Ik heb vriendinnen die nog van niets weten, het is goed zo. Als het ervan komt, vertel ik het wel. Maar het hoeft niet meer, niemand stelt zich immers voor en benoemt ook meteen zijn of haar chronische ziekte.

Ik ben nooit boos geweest op degene via wie ik de infectie heb opgelopen. Hij wist nog van niets, heeft het zelfs via mij te horen gekregen. Ook hij schrok. Niemand doet dit met opzet. Het is ons allebei overkomen.”  

Ook Hanne en Melitia zijn hiv-positief. Hun verhalen lees je in Flair 36-2022. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Hester Zitvast | Fotografie: Petronellanitta

The post Hanne (34) heeft hiv: ‘In mijn Tinder-profiel had ik ‘hiv+ & happy’ staan’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON