Heb jij je inbox al opgeruimd? Dat heeft namelijk meer voordelen dan je denkt

Een lege inbox is niet alleen goed voor je gemoedsrust. Volgens deskundigen heeft het nog een ander voordeel. Met deze tips word je een Zero Mail Hero.

Een veelgezien fenomeen op Instagram en Tiktok: mensen die hun digitale rommel opruimen. Met als doel bij te dragen aan een beter milieu. Volgens hoogleraar David Smeulders van de TU Eindhoven heeft het verwijderen van oude mails, foto’s en video’s inderdaad een verrassend effect op het klimaat. Cloud cleanup, wordt deze aanpak ook wel genoemd.

Een schoon geweten

“Heb je je mails, foto’s en video’s alleen op je computer, dan is er niet veel aan de hand. Want die kun je gewoon uitzetten,” legt Smeulders uit aan Eenvandaag. Maar verzamel je die oude mails in een map in de cloud, dan nemen ze ruimte in op de server van een groot datacenter. Want ook als je jouw computer uitzet, blijven die datacenters actief met jouw gegevens.

Al met al kost dat een enorme hoeveelheid energie. Alle datacenters in Nederland samen verbruiken volgens Smeulders wel drie keer zoveel stroom als de Nederlandse Spoorwegen. En nee, jouw verwijderde mailtjes zullen niet de wereld aan verschil maken, maar als we allemaal onze mail op orde maken, heeft dat wel degelijk zin.

Zo ga je te werk

Om te beginnen kun je kritisch naar je eigen emails, foto’s en video’s kijken. Smeulders adviseert dus om ze op je eigen computer te bewaren, of op een harde schijf. Excuses over mogelijke risico’s zoals het crashen van je schijf wuift hij weg. Hij oppert het idee om een extra kopie op een andere schijf te maken, en die op een andere plek op te bergen. Een kind kan de mail doen.

Meer lezen

Duurzaam lichtpuntje: de milieuvriendelijke kaarsen van Maité.
Lekker duurzaam: zo maak je je huis schoon zonder het milieu te belasten.
Zo blijf je hoopvol over het klimaat.

Teks Nika Heijne Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 17 januari 2024

Scroll naar boven