Hebben we minder seks door onze telefoons en levens vol stress?

Niet iedereen heeft evenveel zin in seks en dat is volkomen normaal. Maar uit onderzoek blijkt dat we steeds minder seks hebben dan vroeger. Deskundigen zien een link met telefoongebruik en stress.

The Guardian kopte een tijd geleden al dat mensen in Groot-Brittannië minder seks hebben dan vroeger. Dat bleek uit een groot onderzoek onder ruim achttienduizend Britten. In Australië, Finland, Japan en de VS blijkt dit evengoed het geval te zijn. Onderzoek door kenniscentrum Rutgers en het CBS uit 2022 toont aan dat ook Nederlanders minder seksueel actief zijn geworden.

Meer stress, minder seks

Laten we vooropstellen dat het belangrijk is dat je seks hebt als jij daar zin in hebt en als je je er goed bij voelt. Toch lijkt minder zin niet per se de reden te zijn dat we minder seks hebben dan vroeger, zeggen deskundigen.

Wat wel meespeelt, is dat we druk zijn. En dat is niet goed voor ons seksleven, vertelt onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers aan NOS.

Daarnaast lijkt prestatiedruk onder jongeren een rol te spelen. Jongeren zijn bang om het verkeerd te doen en een slechte reputatie te krijgen. “Maar seks hoeft niet perfect te zijn en de eerste keer al helemaal niet,” vertelt De Graaf.

De Britse hoogleraar Kaye Wellings vermoedt eveneens dat onze moderne levens vol stress een rol spelen. “We proberen alle ballen hoog te houden, waardoor er weinig tijd overblijft voor seks.”

Zitten we liever op onze telefoon?

Telefoongebruik speelt vermoedelijk ook een rol, aldus Wellings. “Je komt thuis en gaat verder met werken, gaat online shoppen, koopt kaartjes, we doen van alles behalve praten. Je voelt je niet verbonden als je constant in je telefoon verzonken bent,” vertelt ze aan The Guardian.

Onderzoek van journalist Alexander Klöpping laat eenzelfde trend zien. Zo blijkt dat 23 procent van de Nederlanders meer tijd aan hun telefoon besteedt dan aan hun partner of beste vriend(in). Ook heeft een derde van de deelnemers aan het onderzoek liever nooit meer seks dan nooit meer een smartphone.

We hoeven minder te overdrijven

Of de cijfers die aantonen dat we minder seks hebben zorgwekkend zijn? Nee, gelukkig niet. Het kan ook zo zijn dat we minder het gevoel hebben dat we moeten ‘overdrijven’, denken onderzoekers.

“Na de seksuele revolutie heerste het gevoel dat je seks ‘moest’ hebben,” vertelt hoogleraar Kaye Wellings aan The Guardian, maar die overtuiging neemt af. “Het kan ook zo zijn dat we er niet zo veel ophef meer over maken.”

Maak tijd voor elkaar

En dat is een goede ontwikkeling. Zolang je maar tevreden bent met je eigen seksleven. Is dat niet het geval? Praat erover en probeer je telefoon wat vaker opzij te leggen en echt aandacht voor elkaar te hebben. “Tijd voor elkaar maken is gewoon heel erg goed voor je seksleven,” vertelt Hanneke de Graaf aan RTL Nieuws.

Meer lezen

Dit zijn twee soorten libido (en hoe ze ‘kapotte’ seks kunnen verbeteren).
Dit is het geheim van een gelukkige relatie.
Dit kun je doen als jullie libido’s verschillen, aldus experts.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Unsplash/Kenny Eliason
Gepubliceerd op 8 maart 2024

Scroll naar boven