Herfsttijd museumtijd: 5 redenen om nu naar ARTIS-Groote Museum te gaan

Of je nu zelf een middag vrij hebt of samen met een vriend of vriendin op pad gaat: een bezoek aan ARTIS-Groote Museum in Amsterdam is altijd een goed idee. Op meerdere vlakken is dit museum een verrijking.

Flow samen met ARTIS-Groote Museum

1. Verdieping en inspiratie

Een van de dingen die je jezelf moet gunnen, is zelfontplooiing. Nieuwe dingen leren en kennis maken met andere perspectieven is namelijk een verrijking voor je leven. Je kunt bijvoorbeeld beter omgaan met problemen, wordt een leukere partner of een fijnere vriend. Juist daarom is een bezoek aan het Groote Museum een aanrader, waar interactieve installaties en het deelnemen aan workshops bijdragen aan een nieuw perspectief op de wereld. Volg je eigen nieuwsgierigheid en ontdek hoe dat je verder kan brengen. 

2. Alles is met elkaar verbonden

Verbinding, daar draait het om in ARTIS Groote Museum. Niets bestaat zonder het andere: in het leven is alles, maar dan ook echt alles met elkaar verbonden. Mensen, dieren, planten en microben delen allemaal één ecosysteem, de aarde. En behalve deze leefomgeving zijn er nog vele andere verbanden te ontdekken. Natuur is dus niet iets wat buiten onszelf plaatsvindt, maar waar we echt onderdeel van zijn. ARTIS Groote Museum laat je inzien dat de rol die jij speelt in het geheel van levensbelang is: voor jezelf, voor anderen en voor de aarde.

3. Zintuiglijke ervaringen

Eenmaal in ARTIS Groote Museum worden je zintuigen uitgedaagd om die verbinding met alles om je heen te voelen. Zo kun je in de ‘geurtunnel’ door middel van geur herinneringen en emoties oproepen. En via een speciale kunstinstallatie kun je je bloedsomloop vergelijken met de sapstromen van de tweehonderdjarige plataan die op het Artisplein staat. Ook interessant is de Tussenruimte, een zone waarin je het verband ontdekt tussen actie en stilstaan. Want juist door stil te staan, is er ruimte om in actie te komen.

4. Samen je blik verruimen

Ook is er ruimte voor verbinding met andere bezoekers. Er zijn bijvoorbeeld dagelijks inloopworkshops waarin je samen actuele vraagstukken bespreekt die gaan over de relatie met de wereld om ons heen. Zoals: wat is de toekomst van ons eten? Kunnen we zo doorgaan als we nu? Hoe gaan we eigenlijk om met onze spullen?
Deze samenkomsten variëren van een spel tot een lezing of experiment. Zo ontdek je de perspectieven van anderen en die helpen je weer om je blik te verruimen en tot mooie of nieuwe inzichten te komen over jouw rol in het geheel.

5. Bijzonder rijksmonument

Los van de verdieping en inspiratie die ARTIS Groote Museum biedt, is ook alleen het gebouw al inspirerend. Het museum zit namelijk in een bijzonder rijksmonument. Het is gebouwd tussen 1850 en 1855 voor de leden van het Genootschap Natura Artis Magistra die er bijeenkwamen om de natuur te bestuderen. Het museum werd in 1947 gesloten en is nu volledig vernieuwd en gerestaureerd. Let vooral op de originele vlindertrap die in de oude staat is teruggebracht.

Naar het Groote Museum? 

ARTIS-Groote Museum in Amsterdam is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur, behalve op donderdag: dan is het museum tot 22.00 uur open. Meer zien? Vlak naast het museum is ook ARTIS-Park en ARTIS-Micropia te vinden, die net als het Groote Museum tot ARTIS behoren. De gezamenlijke missie is om een leefbare wereld te creëren voor toekomstige generaties. Ontdek meer over het museum en boek alvast je tickets op Grootemuseum.nl/spelen.

Tekst: de commerciële redactie

Scroll naar boven