Categorieën
RSS feeds

Hester: ‘De doodstraf is next level en vooral onomkeerbaar’

Het ergste van het ergst denkbare is gebeurd. Er is een kind vermoord. Een volstrekt onschuldig leven in de kiem gesmoord door iemand waaraan echt niets, maar dan ook niets kan deugen – anders doe je zoiets niet. In een poging de onmacht handen en voeten te geven, legt de één een bosje bloemen op de plek des onheils, de ander zet z’n social media ‘op zwart’, een volgende deelt een foto van de vermeende dader en weer een ander roept om de doodstraf. Maar met dat laatste moeten we ophouden, echt.

Ik zie ook geen plek in de maatschappij voor mensen die het in de vingers en de geest hebben een ander het leven te ontnemen, maar de doodstraf is next level en vooral onomkeerbaar. ‘Boeie’, zou je in het geval van Donny M. misschien denken. Maar Donny zou niet de eerste zijn die achteraf bezien toch niet de dader was. 

Pedohunters in alle staten

Wanneer er een moord wordt gepleegd is de sociale druk om de dader te vinden sky high. Iedere seconde dat zo’n lunatic vrij rondloopt is er één te veel, want wat als ie opnieuw toeslaat? En onder die (publieke) druk kunnen fouten worden gemaakt. Oók hier in Nederland, getuige onder meer de Puttense moordzaak.

Lees ook
Hester: ‘Verhoog de prijs van sigaretten maar flink, voor onze kinderen’

Op social media is Donny M. allang veroordeeld, je vraagt je af waar we ons rechtssysteem nog voor nodig hebben. Pedohunters waren al vanaf seconde één met ferme taal in alle staten, want als er een kind verdwijnt, dan moet het wel om seksueel misbruik gaan. Allemaal aannames en hoewel hartstikke correct misschien, wel veel te voorbarig.

Laat het aan de mensen over die de dossiers doornemen, die verhoren en alle details over sporen kennen. Dat jij geen aflevering van CSI gemist hebt, maakt je nog geen deskundige.

Zou jij het doen?

Het zal je broer zijn, die door een juridische dwaling een naald zijn arm krijgt. Of je vader. Het zal je geliefde zijn. Een heel kleine kans natuurlijk, maar het gebeurt. En dan is de dood óók een meer dan afschuwelijke moord, maar die we dan maar als ‘collateral damage’ beschouwen of zo? We leven in een beschaafd land en daar horen executies niet bij. Het is niet voor niets dat het aantal landen waar de doodstraf nog uitgevoerd wordt steeds kleiner wordt.

En hielp het maar. Ging er maar een preventieve werking vanuit, van de angst geëxecuteerd te worden. Ik kan niet helemaal (sterker nog; helemaal niet) in het brein van een kindermoordenaar kijken, maar ik denk niet dat een einde aan dat leven een straf zal zijn. Eerder een verlossing, want je zal de drang hebben te verkrachten en doden.

Wat mij betreft komt een kindermoordenaar nooit, maar dan ook nooit meer vrij. En hoezeer ik de dader ook dood wens, diegene doodmaken wil ik niet. Want dat moeten we ook niet vergeten hè; iemand moet die (mogelijk onterechte) executie nog uitvoeren ook… Zeg eens eerlijk: zou jij dat doen?

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

The post Hester: ‘De doodstraf is next level en vooral onomkeerbaar’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON