Hester: ‘De zorgen blijven en het woordje ‘we’ is dit jaar nogal ongepast’

Het had wel iets geks, vonden jullie niet, alle pracht en praal gisteren? Op niets beknibbeld, alles zag er weer tiptop uit en je hoeft maar één keer zelf een feestje te hebben georganiseerd en je weet dat zoiets niet gratis is, integendeel. De traditie van Prinsjesdag afschaffen, omdat er een financiële crisis is, is ook wat rigoureus, dat snap ik. Maar als de enige bezuiniging van het koningshuis de gerecyclede tas van Amalia is (daar zagen we eerder haar moeder al mee), dan is dat ook weer het andere uiterste.

‘We’, dat was een belangrijk woordje in de tekst die koning Willem-Alexander ons voorlas. We leven in een tijd van tegenstrijdigheden (oh yeah!) en onzekerheid. We mogen ons niet neerleggen bij de nijpende woningmarkt. We moeten blijven werken aan oplossingen voor vandaag en een goede toekomst voor alle inwoners van het koninkrijk.

Dat is mooi en het zou geruststellend zijn, ware het niet dat we allemaal weten dat er voor ons onderdanen helemaal niet altijd zo heel goed gezorgd wordt.

Op social media werd gelachen om de outfit van Máxima

Dat tekort aan woningen, dat is er niet ‘ineens’, dat kon iedereen zien aankomen. Nog steeds wachten ouders van de toeslagenaffaire op een compensatie die volstaat (maar laten we eerlijk zijn; die compensatie bestaat helemaal niet). En ook vanmorgen weer zitten er kinderen in ons land met honger in de schoolbanken, simpelweg omdat er voor eten geen geld is thuis.

Op social media werd er gelachen om de outfit van Máxima. De warm ogende jurk deed mensen denken aan een Snuggie, zo’n Tell-Sell dekenpak waarin we deze winter massaal op de bank zullen liggen. Het is óf dat óf de verwarming aanzetten en dat is voor heel veel gezinnen gewoon niet te betalen. Dan maar een Snuggie. Máxima liet zien dat het best charmant kon zijn.

Dan is het gewoon jij en ik

Het is wat wrang allemaal, als je je bedenkt dat de begroting van het koninklijk huis met 2,5 miljoen euro stijgt. Hoe de leden 1,6 miljoen euro meer aan uitkering krijgen. Hoe het salaris van de koning voor het eerst boven de 1 miljoen euro uitkomt. Met die bedragen hoef je je geen zorgen te maken of je de rekeningen nog wel kunt betalen. Met die bedragen hoef je je kind geen nee te verkopen als het vraagt om een boterham. Met die bedragen is er geen sprake van we. Dan is het gewoon jij en ik.

De intenties zullen goed zijn. Natuurlijk wil de koninklijke familie niets anders dan alle ellende oplossen. En ook het kabinet lijkt met plannen te komen waarmee het geld eindelijk eens gaat naar de mensen die dat het hardst nodig hebben; het minimumloon stijgt met 13,17%. Maar de zorgen blijven en het woordje we is dit jaar vooral een beetje ongepast.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

The post Hester: ‘De zorgen blijven en het woordje ‘we’ is dit jaar nogal ongepast’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven