Het belang van werkgeluk: ‘Waarom zou je iets gaan doen wat niet bij je past?’

Hoe houd je moed in een wereld die steeds ingewikkelder voelt, vroegen we aan deskundigen. Marianne van Woerkom
is hoogleraar positieve organisatie­psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en legt uit waarom zingeving in werk zo belangrijk is.

“Vooral bij jongere mensen zie je het nu al sterk: werk wordt steeds minder iets waarmee je alleen voorziet in je levensonderhoud. Het gaat meer en meer om het gevoel dat wat je doet betekenisvol is.

De millennialgeneratie maakt nu bijvoorbeeld radicale keuzes als het om hun werkende leven gaat. Natuurlijk heeft die ontwikkeling ook met de krappe arbeidsmarkt te maken. Waarom zou je iets gaan doen wat niet echt bij je past als je toch wel iets vindt? Dat was anders in mijn eigen tijd. Mijn generatie dacht meer: o jee, als ik maar een baan vind.”

Betekenisvol werk

“Wat werk voor ons betekenisvol maakt, vind ik een heel interessante vraag. Ik doe veel onderzoek naar de mate waarin mensen hun sterke punten en talenten kwijt kunnen, en een zwaarwegende factor is dat je iets doet waar je van nature aanleg voor hebt en plezier in hebt. Dan is er vaak ook een grote overlap met je waarden, de dingen die belangrijk voor jou zijn. En als je iets doet waar je goed in bent, heb je veel meer het gevoel dat je iets van waarde bijdraagt aan de samenleving.”

Gezien worden

“Voldoet je werk aan deze factoren? Dan kun je elke dag opnieuw authentiek en trouw aan jezelf zijn, en dat voelt goed. Vanuit dat gevoel van authenticiteit wordt het een stuk makkelijker om je te verhouden tot de andere mensen op je werk en mooie relaties aan te gaan. Als je namelijk op je werk vastzit in een soort ‘rol’ – een apart werkpersona waar je elke ochtend weer in moet stappen – zullen de relaties die je opbouwt nooit écht bevredigend voor je zijn. We hebben immers allemaal de fundamentele behoefte om gekend te worden, dat anderen ons zien op de manier waarop we onszelf ook zien.

Als we dus steeds meer echt onszelf kunnen zijn op ons werk en plezier hebben in onze bezigheden, leidt dat automatisch tot fijnere, meer bevredigende relaties met de ­mensen met wie we samenwerken. Ook die sociale context is heel belangrijk voor ons geluk.”

Meer lezen

Minder of juist meer werken: zo bepaal je hoe jij in je werk staat.
Je passie vinden? Welnee, dit werkt misschien wel beter.
Het belang van vrienden op je werk (en zo maak je ze).

Tekst Roos van Hennekeler  Beeld Victor/Unsplash
Gepubliceerd op 20 februari 2024

Scroll naar boven