Het vieren van vinyl: Haarlem Vinyl Festival

Muziekliefhebbers opgelet: Haarlem wordt binnenkort omgetoverd tot een waar vinylparadijs. Over twee weken begint daar het eerste meerdaagse vinylfestival ter wereld.

Eigenaars van een platenspeler kennen het gevoel. Je kiest zorgvuldig een lp, haalt hem voorzichtig uit de hoes, legt hem op de speler en laat rustig de naald zakken. Even dat typerende gekraak en dan kan het genieten beginnen. Ben jij ook een vinyl-fanaat? Zet dan het Haarlem Vinyl Festival in je agenda, want daar draait alles om de liefde voor vinyl.

Een onverwachte vondst

Op het festival is van alles te doen. Een kunsttentoonstelling met de versleten platen van de kunstenaar Piet Mondriaan. Of een les waarin je leert hoe vinyl gemaakt wordt: van het ontwerpen van de hoes tot het persen van de plaat. Er staan interessante sprekers gepland, van Boudewijn de Groot tot Pepijn Lanen en zelfs Jason Mraz. Sowieso kun je allerlei talks bijwonen. Wist je bijvoorbeeld dat platenverkopers soms de bijzonderste dingen in die oude platenhoezen vinden? Liefdesbrieven, boodschappenlijstjes of guldens, je kunt het zo gek niet bedenken. Tijdens de talk met de toepasselijke naam ‘What’s in the Sleeve?’ vertellen mensen over deze opmerkelijke vondsten.

Felbegeerde parels

Vanzelfsprekend is er ook allerlei muziek te horen. Zing mee met de live-optredens van onder meer Naaz (met wie Flow onlangs nog een interview had), Spinvis, Tim Knol en Selah Sue. En natuurlijk kunnen vinylverzamelaars eindeloos scharrelen naar felbegeerde parels. De grote platenbeurs op de Nieuwe Groenmarkt bestaat uit wel 75 kramen met bakken vol lp’s. Genoeg kans dus om je collectie compleet te maken.

Het Haarlem Vinyl Festival begint op vrijdag 29 september en duurt tot en met zondag 1 oktober. Je kaartje kun je hier alvast kopen. Maar voor het maken van je vinyl-verlanglijst heb je gelukkig nog even tijd.

Meer lezen

Joost vertelt waarom vinyl ook nu nog leuk is.
Lp’s luisteren, echte boeken lezen, polaroids maken: een ode aan onze zintuigen.
Lekker retro: het cassettebandje komt terug.

Tekst Nadie van Moorselaar  Bron Record Planet  Illustratie Sanny van Loon
Gepubliceerd op 15 september 2023

Scroll naar boven