Fris en fruitig zijn deze fuifnummers. Ze smaken verrukkelijk, zien er prachtig uit en zijn – hoera – helemaal niet zo moeilijk te maken.
Recept: Crumble van karamel, pecan & peer
Bereidingstijd: 40 minuten | Oventijd: 25 minuten | Wachten: 1 uur
Benodigdheden
200 g bloem
150 g koude boter, in blokjes gesneden
50 g basterdsuiker
mespunt zout
100 g kristalsuiker
1 el honing
3 rijpe peren
50 g boter
1 dl slagroom
100 g pecannoten
Voor de crumble:
75 g bruine suiker
125 g bloem
100 g boter
1 tl gemalen kardemom
1 tl kaneel
50 g geraspte kokosnoot
Extra: bakbonen, vierkante taartvorm van 20×20 cm
Lees ook
Gloeiende, gloeiende…: Franse plaattaart met tomaten, mosterd en dragon
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180˚C. Draai voor de taartbodem de bloem, de boter, basterdsuiker en het zout tot een kruimelig deeg in de keukenmachine.
Doe over in een beslagkom en meng met 2 el koud water tot een soepel deeg. Vorm er een platte bal van, wikkel die in plasticfolie en leg 1 uur in de koeling om op te stijven.
Verhit de kristalsuiker met de honing en 2 el water in een steelpan met dikke bodem. Laat op matig vuur koken tot de suikersiroop bruin kleurt.
Verhit ondertussen in een andere pan 50 g boter en 1 dl slagroom en voeg deze van het vuur toe aan de karamel. Pas op, het kan spatten! Doe dit over in een kom en roer de helft van de noten erdoorheen.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht (of tussen 2 vellen bakpapier). Vet de springvorm goed in en bekleed met het deeg.
Prik gaatjes in de bodem, dek af met bakpapier en vul met de bakbonen. Bak de bodem in 20 minuten lichtbruin in de oven.
Verwijder het papier en de bonen en laat nog zo’n10 minuten afkoelen. Schil en halveer de peren. Verwijder het klokhuis met een lepel en snijd de helften in dunne plakjes. Houd de plakjes aan de punt bij elkaar.
Verdeel de peren over de taartbodem en druk ze iets schuin, zodat de plakjes een beetje uitwaaieren. Draai de ingrediënten voor de crumble tot een kruimelig deeg in de keukenmachine.
Verdeel het deeg over de taart en strooi de rest van de noten erover. Bak de taart dan nog 20-25 minuten in de oven totdat de crumble goudbruin is.
Laat afkoelen tot lauw en serveer samen met de karamelsaus. Warm de saus even op als ie te dik is geworden door het afkoelen.
Dit is een Culi uit Flair. De rest van de recepten lees je in Flair 16-2022. Deze ligt van 20 t/m 26 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.
Receptuur: Eke Mariën | Fotografie: Eric van Lokven | Styling & productie: Cyn Ferdinandus
The post Hier is het feestje! Recept voor crumble van karamel, pecan & peer appeared first on Flair – Voor jou, over jou.