Hier wandel je in speciale ‘mentalhealthbossen’ en waarom dat goed (nieuws) is

Dat de natuur een krachtige invloed heeft op onze psyche, weten we inmiddels. Maar dat er speciale mentalhealthbossen worden aangelegd is (goed) nieuws.

De Finse bioloog Adela Pajunen ontwikkelt activiteiten in deze mentalhealthbossen. Ze gelooft dat het gevoel van beschutting in een bos goed is voor het welzijn. “Tijdens een uitstapje luisterden we naar de beek en keken we naar sneeuwvlokken. Maar het kunnen ook planten, dieren, vogels, insecten en stenen zijn. De processen van de natuur, geboorte en dood,” vertelt Pajunen in een artikel van Euronews.

Een gezonde portie groen

De eerste mentalhealthbossen legde Finland aan in 2015, en vanaf toen zijn het er steeds meer geworden, onder meer in de gemeenten Sipoo, Lahti en Kouvola. Finland is al jaren een fanatieke speler in het onderzoek naar de invloed van natuur op welzijn. Zo ontstond het plan om op steeds meer plekken in het land te zorgen voor een mentalhealthbos. De groene omgevingen worden aangelegd in de buurt van nationale gezondheidscentra, zodat patiënten gemakkelijk (begeleid) de natuur in kunnen. En met succes.

Minder stress door het bos

Een onlangs gepubliceerd gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Helsinki, het Finse Instituut voor Gezondheid en Welzijn en de gemeente Sipoo toonde de mentale voordelen aan wanneer een groep patiënten werd meegenomen op begeleide trektochten.

“We vroegen mensen om te reageren op stellingen als ‘Ik voel me dicht bij andere mensen’, ‘Ik heb het gevoel dat ik in staat ben om veranderingen door te voeren’ en ‘Ik ben ontspannen’. Vooral stress verminderde in de groep die werd meegenomen op boswandelingen,” vertelt onderzoeker Annika Kolster.

De Finse onderzoekers geloven dan ook dat, eventueel in combinatie met een medische behandeling, het bos mensen kan helpen bij angst, pijn en slapeloosheid.

Meer lezen

4 natuurreizen voor als je op avontuur wilt, maar het nog spannend vindt.
De kracht van de Zweedse natuur.
Therapie in de natuur? Dat kan met een buitenpsycholoog.
10 bijzondere huizen in de natuur waar je kunt logeren.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Bron Euronews  Beeld Getty Images
Gepubliceerd op 23 januari 2024, laatst bewerkt op 15 april 2024

Scroll naar boven