Hobbytip voor thuis: zo pimp je gemakkelijk oud of saai servies

Handwerken is weer helemaal terug. Keramiek beschilderen en pottenbakken zijn de laatste tijd trending topics op social media. Met deze DIY hoef je niet naar zo’n workshop, maar pimp je je eigen servies gewoon thuis.

Van nature ben ik een redelijk luie hobbyist. Ik ben dan ook niet echt van de vrijetijdsbesteding waarvoor je allerlei ingewikkelde technieken moet leren (die verdomde naaimachine) of eerst een miljoen spullen moet verzamelen. Vandaar dat ik na een rondje struinen door hobbywinkel Pipoos een nieuwe, simpele hobby ontdekte: servies pimpen.

Ideaal voor de ‘luie’ hobbyist

Net als bij (waarschijnlijk) vele anderen bestaat mijn serviescollectie uit een bij elkaar geraapt zooitje vol verschillende koppen en borden. Niets mis mee. Maar de perfectionistische ik wordt lichtelijk allergisch wanneer ik mijn bezoek, of mezelf, ongelijksoortig servies voorschotel. En een compleet nieuwe servieslijn aanschaffen is ook weer zo wat.

Daarom pimp ik vanaf nu mijn oude, saaie servies zelf. Wat je nodig hebt:

Borden, schalen, kopjes of ander spul om te pimpen, uit eigen kast of van de kringloop.
Glas-/porseleinstiften (ik gebruik die van Panduro en Edding).
Een oven.
En als je net zo perfectionistisch bent als ik (en bang dat je zorgvuldig aangebrachte patronen op termijn toch vervagen): een transparante ‘food safe’-lak.

How to: servies pimpen

Het enige wat je hoeft te doen is wat oud servies opduiken, het ontvetten, een leuk patroon bedenken (Pinterest staat vol inspiratie) en je kunt gaan tekenen. Foutje gemaakt? Als de inkt nog nat is, kun je die gemakkelijk weer wegvegen.

Je laat je creatie aan aantal uur drogen en hardt hem dan uit in de oven (bekijk voor duur en temperatuur wel even de instructies van je stiften). Eventueel lak je het servies af en dan heb je een gloednieuwe collectie zonder daar weer nieuw spul voor te hoeven kopen.

PS Je kunt de stiften ook gebruiken om je naam op je favoriete, van huis meegenomen kantoormok te zetten. Of je collega’s daadwerkelijk van je mok afblijven, laat ik in het midden. (Looking at you, Flow-collega’s.)

Meer lezen

Hobbyinspiratie nodig? Zo geef je ‘saaie’ kleding een upgrade met de parelpen.
Met dezelfde stiften maak je binnen één dag je eigen ‘glas in lood’.
Waarom we hobby’s moeten ontdoen van productiviteit (dus nee, ik ga mijn creaties niet verkopen).
21x hobby’s waar je geen scherm voor nodig hebt.

Tekst en fotografie Ruby Wijdenbosch
Gepubliceerd op 1 maart 2024

Scroll naar boven