Hoe een krekel nadoen je helpt te slapen

Je wilt gaan slapen, maar je ligt nauwelijks of het begint al: het piekeren. De ene na de andere zorgwekkende gedachte houdt je wakker. Wat ga je hieraan doen? Je imiteert gewoon een krekel.

Goed nieuws voor wie niet zo’n beste slaper is: er gaat een nieuwe anpak rond op het internet die ‘cricket feet’ of ‘cricketing’ heet, vrij te vertalen als krekelvoeten. Het fenomeen is geïnspireerd door – jawel – de krekel en houdt simpelweg in dat je je  voeten tegen elkaar wrijft, zoals krekels hun vleugels bewegen. Klinkt misschien wat onorthodox, maar veel jongeren melden op social media dat ze er beter van gaan slapen. De video’s zijn inmiddels al tientallen miljarden keren bekeken. Ook volgens medisch psycholoog Lauren Kerwin kan de krekeltechniek helpen om slapeloosheid tegen te gaan.

Minder angstig en gestrest

Waarom het werkt? Daar heeft Kerwin verschillende verklaringen voor. Ten eerste is het gevoel an sich al heel prettig. “Je voeten zitten vol zenuwen. Het stimuleren van deze zenuwen, door als een krekel je voeten tegen elkaar aan te wrijven, kan erg fijn zijn.” Verder levert ook de specifieke beweging een bijdrage aan je humeur, volgens Kerwin. Het is bekend dat als mensen niet op hun gemak zijn, ze soms repeterende bewegingen uitvoeren om zich minder angstig en gestresst te voelen. Vaak gebeurt het vanzelf, en is het een onbewuste reactie.

Gelukshormonen

Dit gedrag heet stimmen: een vorm van jezelf prikkelen door bijvoorbeeld te neuriën, of je vingers te knakken, om jezelf te kalmeren. Vaak wordt dat gedrag geassocieerd met neurodiversiteit, zoals ADHD, maar in werkelijkheid vertonen heel veel mensen het. “Er zijn aanwijzingen dat door die repeterende bewegingen gelukshormonen vrijkomen, die als natuurlijke pijnstillers fungeren,” legt Kerwin uit.

Mocht je vanavond dus geteisterd worden door zorgwekkende gedachten, of lukt het je niet om fysiek tot rust te komen, is het krekelvoeten een poging waard. Als half TikTok ermee in slaap valt, helpt het jou misschien ook.

Lees meer

Tip voor als je niet kunt slapen: nachttekenen.
Kun je niet slapen? Wellicht zijn dit de oorzaken.
Hoe word je weer rustig als je overprikkeld bent? 4 tips.

Tekst Caren Maris  Illustratie Yelena Bryksenkova
Gepubliceerd op 13 september 2023

Scroll naar boven