Hoe je eerste gevoel volgen helpt bij twijfelen en keuzes maken

Columnist, schrijver en podcastmaker Aaf Brandt Corstius mijmert over een quote die haar opviel. Deze keer: waarom twijfelen als je eigenlijk al weet wat je wilt?

Ik heb een vriendin die een feilloos gevoel voor stijl heeft. Haar huis is een oase van mooiheid (en kindertroep, zowaar, maar leuke kindertroep), ze heeft altijd prachtige kleren aan zonder dat ze iemand is die achter de trendmeute aanhobbelt, en zelfs een pompoen­salade kan ze zo op een bord knallen dat je er meteen een foto van wilt maken. Mensen vragen haar om de plattegrond van haar keuken, inclusief de namen en rugnummers van de verfkleuren. Zo iemand.

Met deze vriendin raakte ik verzeild in een fijne bloemenstal aan de Nederlandse kust, zo’n stal waar ze de bloemen vers van de velden verkopen. Die wist zij natuurlijk ook weer te vinden, en ze wist er ook bij te vermelden dat bloemen van die stal veel langer goed blijven dan die uit de gemiddelde bloemenwinkel in de stad.

Eerste gevoel volgen

We liepen wat rond te kijken, want ze hadden erg veel, en mijn oog viel meteen op een knallend gemengd boeket. Welke bloemen erin zaten, kan ik je niet navertellen, maar het was een veldachtige bos (ja, de kenner spreekt hier) en hij zag er heerlijk uit. Maar ja, toen zag ik mijn vriendin bezig. Die kocht een klein bosje van dit, pakte nog een bos van dat, en dit en dat ging ze thuis dan weer mengen, vertelde ze. En voor ik het wist staarde ik haar na als de influencer die ze is en raakte ik helemaal in vertwijfeling over welke bloemen ik zélf nou moest kiezen. Er was te veel, en hier zag ik bovendien iemand bezig die precies wist wat ze wilde en die ik misschien moest na-apen.

“Altijd je eerste gevoel volgen,” zei ze toen streng tegen me, en wees op het veldboeket dat ik meteen al had omarmd. Ik volgde haar advies op. De bos stond nog zeker tien dagen, en ik genoot ervan.

Twijfelen

En nu probeer ik dat vaker te doen. Twijfel en Keuzestress zijn mijn middle names, en waarom eigenlijk? Ik weet juist vaak goed wat ik wil, in eerste instantie, maar dan laat ik het raampje open voor de tweede en de derde instantie om naar binnen te vliegen, en ga ik enorm lopen twijfelen en weifelen. Zal wel onzekerheid zijn, of, positiever gesteld, een flexibele geest; het is vooral heel irritant.

Goeie keus

Als ik een menukaart opensla in een restaurant, weet ik wel wat ik wil. Dat zie ik meteen. Maar dan ga ik denken: dat nam ik de vorige keer ook en dus moet ik nu iets anders kiezen. Hoezo eigenlijk? Ik ga gewoon weer voor de visjes met mierikswortel! Wie doet me wat?

Deze week liep ik een Italiaanse winkel binnen, zag een prachtige zeeblauw en wit gestreepte trui, en zei tegen mijn dochter: “Nog even de rest van de winkel bekijken. Of… nee.” Waarom zou ik? De trui was mooi, paste me en had ook nog eens dertig procent korting, dus hop. Keus gemaakt. Goeie keus. Ik heb de trui nu aan.

Meer lezen

Nog een zin van Aaf: het leven is geen reis, maar een landkaart.
Hoe volg je je onderbuikgevoel (oftewel je ‘tweede brein’)?

Tekst Aaf Brandt Corstius  Fotografie Ester Gebuis Fotografie/ANP
Gepubliceerd op 26 september 2023

Scroll naar boven