Hoe maak je vrienden in een nieuwe stad?

Lisanne van Marrewijk is online editor van Flow en nieuwsgierig naar alles wat het leven te bieden heeft. Ze woont in Stockholm en schrijft over wat dat haar brengt. Deze keer: vrienden maken.

Of ik ondertussen al vrienden heb gemaakt? Ik krijg die vraag inmiddels al tien maanden lang en vaker dan me lief is. Ik begrijp het wel, want wie naar het buitenland verhuist ‘is ook maar alleen’. Tegelijkertijd doet de vraag iets met me, in de kriebelige zin van het woord. Tuurlijk, het is lief dat je je om m’n sociale leven bekommert, maar het is niet zo dat ik even naar de winkel loop, me richting het pad ‘vrienden voor eenzame zielen’ begeef en daar een paar leuke exemplaren uit het schap trek.

Nieuwe vrienden maken

Want dat is hoe het voor me klinkt. Geforceerd. Alsof ik een taak heb die ik kan afvinken zodra het er genoeg zijn (wat dat ook mag betekenen). Maar ook alsof het leven hier niet af zou zijn als er geen vrienden zouden zijn, of ‘maar’ eentje.

En dus moest ik – althans, zo voelde dat – op zoek naar vrienden. Ineens was ieder vluchtig gesprek met een volslagen vreemde een potentiële mogelijkheid (ja, dubbelop) tot vriendschap. Terloopse ontmoetingen waren geen terloopse ontmoetingen meer. In plaats van genieten van de voorbijgaande aard van de connectie, werd het een kans die ik kon benutten. Misschien schuilt er een vriend in deze persoon, go get ‘em, tiger!

Vriendschap kost tijd

Tuurlijk is het ook wat het is: vrienden moet je maken, ze worden niet in je schoot geworpen. Net als liefde is vriendschap een werkwoord, daar ben ik me van bewust. Jeffrey Hall, hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Kansas, vertelde aan het Belgische HLN: “Een vriendschap ontwikkelt zich niet uit zichzelf omdat je het graag wilt. Je moet er tijd voor vrijmaken en dat blijven doen.”

En dat wil ik ook. Ik investeer maar al te graag tijd in mensen met wie ik een klik voel. Als ik die terloops en vluchtig ontmoet, staat die tijger in mij op. Ik ben niet voor niets wat ze ze noemen een ‘mensenmens’.

Maar vrienden maken om het vrienden maken, om het niet alleen zijn, om de vraag met een volmondige ja te kunnen beantwoorden? Daar pas ik voor. Ik ben niet voor niets volwassen geworden. En dus ben ik gestopt met vrienden maken, totdat ik een klik vind. Eigenlijk net zoals de liefde.

Meer lezen

Waarom een goede vriendschap net zo belangrijk is als een fijne liefde.
Bente is eerlijk: waarom is nieuwe vrienden maken zo moeilijk.
Zo maak je echte verbinding of contact in vriendschap.

Tekst Lisanne van Marrewijk
Gepubliceerd op 3 november 2023

Scroll naar boven