Hoeveel zon heb je per dag nodig? Dit zegt de deskundige

In het najaar wil je er nog weleens een tekort aan hebben: zonlicht. Maar hoeveel zon heb je nou precies nodig? Dit zegt de Amerikaanse professor Michael Holick. 

Het najaar kan nu en dan mooi en zonnig zijn, maar ook vaak regenachtig en donker. Wat doet dat met ons? En hoeveel zonlicht heb je überhaupt nodig, als mens? Dit zegt zonne-expert Michael Holick, professor geneeskunde aan de Universiteit van Boston.

Veel factoren

Hoeveel zon welkom is, hangt er nogal vanaf. Zo heeft je type huid invloed, maar ook het seizoen, het moment van de dag, het weer, de plaats waar je je bevindt en zelfs de vervuiling in de lucht. Die factoren zijn allemaal bepalend in de hoeveel ultraviolet licht die je opvangt, en dat is weer belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

De voordelen van vitamine D

Vitamine D is voor allerlei dingen zinvol: het bevordert onder meer de opname van calcium, het stimuleert je immuunsysteem om bacteriën en virussen te bestrijden – niet onbelangrijk in de winter – en het verbetert je stemming.

Zonlichtapp

Maar wat heb je nu precies nodig aan zonlicht? Volgens de zonne-professor is het gunstig om 10 tot 30 minuten middaglicht te vangen per dag, liefst meerdere keren per week. Dat is een gemiddelde, dus wil je precies weten waar je aan toe bent, gezien alle omstandigheden die invloed hebben, kun je de Engelstalige app Dminder downloaden, waar professor Holick aan heeft meegewerkt.

Meer lezen

Waarom ‘niet gelukkig zijn’ bij het leven hoort.
Helpt lichttherapie tegen de winterdepressie?
Waarom worden we toch zo gelukkig van lekker weer?

Tekst Caren Maris  Bron Washington PostUSNews  Fotografie Alicia Bock/Stocksy
Gepubliceerd op 2 december 2023

Scroll naar boven