Hoog percentage vrouwen ervaart ongewenste seksuele aandacht op het werk, vooral in de zorg

Het percentage werknemers dat tijdens het werk te maken krijgt met ongewenste seksuele aandacht is gestegen. Het aantal werknemers dat aangeeft hiermee te maken hebben gehad is nu weer op het niveau van voor de coronacrisis. Uit de cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO blijkt dat het vooral jonge vrouwen betreft.

Percentage in lijn

De enquête is door het CBS en TNO uitgevoerd in de laatste drie maanden van 2021. Hiervoor werden in totaal 50.000 werknemers bevraagd in de leeftijd van 15 tot 75 jaar. Hiervan liet 6% weten met ongewenste seksuele aandacht te maken hebben gehad. Dat percentage ligt nu weer in lijn met de jaren voor 2020 (dus voor de coronacrisis begon).

Ongewenste seksuele aandacht

Ongeveer 2% meldde ongewenste seksuele aandacht te hebben gekregen van leidinggevenden of collega’s. Vrouwen ervoeren dit vaker dan mannen. Ook gaf 11% van de vrouwen aan ongewenste seksuele aandacht van klanten, patiënten, passagiers of leerlingen te hebben gekregen. Dit komt vaker voor bij vrouwen tussen de 15 en 25 jaar dan bij oudere vrouwen, volgens de uitkomst van de enquête.

Uit de enquête blijkt dat 3% van de mannen ongewenst seksueel gedrag van klanten, leerlingen, patiënten of passagiers hebben ervaren. 1% gaf aan dat dit was met leidinggevenden of collega’s.

Beroep in de zorg

Ongewenste seksuele aandacht komt het meest voor bij beroepen in de zorg. Verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers rapporteerden namelijk vaker hiermee te maken hebben gehad dan mensen met een ander beroep. In 2021 kreeg meer dan een op de drie verpleegkundigen te maken met seksueel ongewenst gedrag op het werk.

Lees ook
Meldpunt voor ongewenst gedrag ontving 120 meldingen na ‘BOOS’-uitzending over ‘The Voice’

Ongewenst gedrag

Uit de enquête blijkt ook dat werknemers vaker slachtoffer worden van ander ongewenst gedrag, bijvoorbeeld intimidatie, geweld of pesten. De ondervraagden hadden de meeste intimidatie ervaren tijdens werk. 18% gaf aan geïntimideerd te zijn door klanten, leerlingen, patiënten of passagiers. 9% door leidinggevenden of collega’s.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images

The post Hoog percentage vrouwen ervaart ongewenste seksuele aandacht op het werk, vooral in de zorg appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven