Huizenruil: ‘Dat is gek hoor, een foto krijgen van iemand die met jouw kat op schoot in jouw bed ligt’

Jacqueline Smit is mede-eigenaar van uitgeverij Orlando en woont met haar man en twee pubers in een ‘gezellig-rommelig’ huis in Amsterdam. Ze waagde zich voor het eerst aan huizenruil en verbleef met het hele gezin drie weken in hartje Manhattan.

Hoe kwamen jullie tot deze overzeese huizenruil?

“Mijn man en ik werken allebei in de boekenwereld en hebben daardoor veel contacten in het buitenland. Een ervan is de Duitse Karin, die met haar man en twee kinderen al heel lang in New York woont. Ik had haar er al eens bezocht en zij was ook al een paar keer in Amsterdam geweest. We hadden het er al vaker over gehad: wat zou het leuk zijn om een keer van woning te ruilen. Op een gegeven moment zei ik: ‘Laten we het nu echt organiseren.’ In januari legden we de puzzel qua agenda’s, in de zomer stapten we in het vliegtuig.”

Hielden jullie elkaar dagelijks op de hoogte?

“Ja, we appten elkaar geregeld met vragen over hoe iets in huis werkte en stuurden foto’s van onze katten. Dat is gek hoor, een foto krijgen van iemand die met jouw kat op schoot in jouw bed ligt.”

Zou je ook een huizenruil doen met iemand die je niet kent?

“Nee, ik hou niet van onbekende mensen in mijn huis. Daarnaast hebben we ook een ontzettend rommelig huis – een gezellige chaos, hoor – maar het is bij ons geen vtwonen. Ik wist dat het bij Karin ook rommelig is. Dat vond ik heel belangrijk, anders zou ik me enorm opgelaten voelen.”

Is deze ervaring voor herhaling vatbaar?

“Het was eenmalig. Ik vond de voorbereiding erg veel werk. Je moet je hele huis schoonmaken, opruimen, uitleggen wat waar allemaal staat, hoe de telefoon werkt, de wifi, de fietsen, een lijst maken van wat er in de buurt te doen is. En omdat we op de katten van Karin pasten, konden we niet zomaar een paar dagen de hort op.”

Wat vonden jullie het grootste pluspunt?

“De kosten. Zonder dit huizenruilen hadden we het financieel gezien nooit voor elkaar gekregen om met z’n vieren drie weken in New York te verblijven.”

Meer lezen

Huizenruilen: is dat wat? 3 stappen om het te proberen.
Anders reizen: huizen ruilen, vrijwilligerswerk of couchsurfen.
Het roer om: Anne Grietje verruilde het lawaai in Amsterdam voor de stilte van Zweden.

Tekst Iris Hannema  Fotografie Luke Stackpoole/Unsplash
Gepubliceerd op 3 mei 2024

Scroll naar boven