In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Voor een dosis Italië moet je in het dorp Oudenbosch in West-Brabant zijn. Hier waan je je voor heel even in Rome, als je de Brabantse versie van de beroemdste kerk ter wereld bezoekt. Maar er is meer te doen in Oudenbosch!

De beroemde basiliek van Oudenbosch

Als je aan komt rijden over de A17 zie je ‘m al in je ooghoeken al liggen: de basiliek van Oudenbosch. Voluit is het de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. Het is hét icoon van het dorp. Deze basiliek is zo beroemd omdat ‘ie gelijkenissen vertoont met de Sint Pieter in Vaticaanstad. Het is geen kopie, zoals veel mensen denken, maar gelijkenissen zijn er wel degelijk. De basiliek in Oudenbosch is een stuk kleiner, maar zeker niet minder imposant. In het dorp zelf kun je er niet omheen: de 63 meter hoge groene koepel steekt overal bovenuit en zie je bijna overal.

Hoewel de basiliek van Oudenbosch er oud uitziet, is dat niet het geval. Tenminste, voor een kerk is het nog een relatief jong exemplaar. De basiliek werd in 1865 gebouwd en pas in 1892 was ‘ie af. Aan de buitenkant dan, want er werd nog tot 1930 door de lokale kunstenaar Kiske Raaijmakers aan decoratie en schilderwerk gewerkt. Er zijn zelfs kopieën van schilderstukken uit de Sixtijnse kapel in Oudenbosch te vinden.

Leuk om te weten: Aan het ontwerp heeft ook Pierre Cuypers meegewerkt, de beroemde Nederlandse architect die ook het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam ontworpen heeft. Cuypers ging destijds naar Rome om de Sint Pieter te bewonderen en heeft zijn eigen variant op de beroemdste kerk ter wereld getekend met overeenkomsten én verschillen. De bijzondere band met de Sint Pieter heeft ervoor gezorgd dat de paus de kerk in Oudenbosch tot basiliek heeft benoemd. De voorgevel is overigens deels geïnspireerd op de gevel van de Sint Jan van Lateranen, de Pauselijke Aartsbasiliek in Rome.

▸ Tip: Binnenkijken kan altijd en is leuk om te doen. Klim dan zeker ook de 144 treden omhoog voor een uniek kijkje in de koepel van de basiliek.

Op de website van de basiliek vind je nog meer informatie.

Het boegbeeld van Oudenbosch

Scroll naar boven